Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O FISKALNIM SISTEMIMA: Kraj avgusta krajnji rok za fiskalizaciju u Distriktu

08.08.2019.


Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije poručio je poreskim obveznicima koji nisu ušli u sistem fiskalizacije da imaju vremena da to urade do kraja ovog mjeseca nakon čega će početi primjena zakonskih kaznenih odredbi.

Do sada nismo koristili represivne mjere ali će svi oni koji ne budu u sistemu fiskalizacije do kraja ovog mjeseca imati posljedice. Od danas ćemo početi nadzor nad onima koji su u sistemu fiskalizacije kako bi provjerili da li se pridržavaju zakona jer imamo informacije da ima obveznika koji su nabavili duple fiskalne kase i da se ne izdaju račun kupcima – rekao je Lučić.

Naglasio je da će ova finansijska institucija istrajati na potpunom sprovođenju Zakona o fiskalnim sistemima ("Sl. glasnik Brčko Distrikta BiH", br. 22/2016 i 48/2018) i obuhvatu svih subjekata kako je to propisano, uključujući advokate i obveznike koji se bave prometnom na veliko koji traže izuzimanje iz fiskalizacije.

– Oni su sada u sistemu i nije na Direkciji da mijenja već sprovodi zakon – rekao je Lučić.

Od početka januara do danas fiskalizacija je izvršna kod 2.400 poreskih obveznika, a zahtjeve nije podnijelo nešto više od 300 obveznika iako su svi zakonski rokovi već istekli.

– Fiskalizacija je uvedena samo zbog evidentiranja gotovinskog prometa u kome se kriju ogromne sume neprijavljenog novca. Stopa poreza je 10 odsto i to mogu svi da plate, a kazne su jako visoke za servisere, proizvođače i poreske obveznike ali i za građane koji trebaju uzeti svoj račun jer će u protivnom platiti kaznu od 50 KM – rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave.

Davor Ninić, šef finansijske inspekcije u Poreskoj upravi podsjetio je da su kaznene odredbe Zakona o fiskalnim sistemima veoma rigorozne i da se kazne kreću i do 15.000 KM.

– Poreski obveznici moraju poštovati sve odredbe zakona. Imamo informacije da neki obveznici izdaju račune samo do 16 časova, neki ih uopšte ne izdaju tokom vikenda i kada krenemo sa kontroloma postupićemo isključivo po zakonu – rekao je Ninić.

Iz Direkcije za finansije su najavili da će paralelno sa Zakonom o fiskalnim sistemima vršiti i nadzor nad primjenom Zakona o platnim transakcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 5/2001 i 23/2016)


IZVOR: Vebsajt Srpska info, Cvijeta Kovačević, 07.08.2019.

Naslov: Redakcija