Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

OTKLANJAJU SE PREPREKE ZA ULAZAK BIH U SVJETSKU TRGOVINSKU ORGANIZACIJU


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, izjavio da se otklanjaju prepreke kako bi BiH bila primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO). Slijede pregovori s Brazilom, Rusijom i Ukrajinom.

Šarović je ocijenio pozitivnim to što je prošlog mjeseca Vlada Federacije BiH utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, čija je svrha, između ostalog, otklanjanje prepreka za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

- Ovim zakonom uklonjen je jedan od uslova za ulazak BiH u WTO. Sada nam ostaju bilateralni pregovori s Brazilom, Rusijom i Ukrajinom - kazao je Šarović.

Okončanje procesa pregovora najprije je moguće s Brazilom s kojim se, ističe, razgovora u vezi s carinskim stopama, odnosno osam tarifnih linija za pileće meso, ali i nekoliko drugih tarifnih linija.

- Logično je da je Brazil zainteresovan za ove proizvode i što povoljniju carinsku poziciju na tržištu BiH, ali se u pregovorima bh. strana mora pridržavati zajednički usaglašene carinske politike s Evropskom unijom - kaže Šarović.

U toku bilateralnih pregovora, pri kojima se razmatraju zahtjevi Brazila, Ukrajine i Rusije, on se nada da će se s “jednom ili dvije zemlje u toku ove godine završiti pregovori”.

Zahtjevi Ukrajine po mišljenju bosanskohercegovačkog pregovaračkog tima su veoma široki i prevazilaze interese njihove privrede, posebno ima li se u vidu jako skromna trgovinska razmjena s BiH.

- Ruska strana se veoma kasno uključila u pregovore tako što su našoj strani uputili tzv. “inicijalne zahtjeve Ruske Federacije”. I zahtjev Rusije po našoj ocjeni je preširok i daleko je iznad mogućnosti tradicionalne trgovine dvije strane, pored ostalog njihov zahtjev se odnosi i na reduciranje svih carinskih stopa na 0 posto što nije realno - zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Svjetska trgovinska organizacija vodi računa o tome da države nastave s ukidanjem trgovinskih zapreka prilikom trgovinskih pregovora i time jamči kontinuirano promicanje slobodne trgovine.

S obzirom na to da države u razvoju čine dvije trećine članica WTO-a, ta organizacija tranzicijskim i najnerazvijenijim državama pruža mogućnost da trgovinom ojačaju svoj razvoj.


Izvor: Vebsajt BHRT, 07.08.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772