Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VIJEĆE MINISTARA BIH: Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, donjeta Odluka da 11. juli bude Dan žalosti u Bosni i Hercegovini


 

  • VIJEĆE MINISTARA BIH: Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, donjeta Odluka da 11. juli bude Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 7. jula 2016. godine donijelo je Odluku kojom se 11. juli- Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglašava Danom žalosti u BiH. Vlada FBiH također 11. juli proglasila Danom žalosti u FBiH.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovne na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

I Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o proglašenju 11. jula 2016. godine – Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku da se 12 miliona KM od 14.252.087,00 KM akumuliranog viška prihoda RAK-a BiH, usmjereni za Projekt digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa Bosne i Hercegovine

Vijeće ministara BiH ovu odluku donijelo je na prijedlog na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa. Riječ je o Odluci o korištenju akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH, utvrđenog do 31.12.2014. godine u ukupnom iznosu od 14.252.087,00 KM.

Prema ovoj odluci, 12 miliona KM bit će usmjereno za Projekt digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa Bosne i Hercegovine, a 1.452.087,00 KM za podršku razvoju i unapređenju sektora komunikacija i emitiranja u BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, odredit će pojedinačnim odlukama upotrebu ovih sredstava.

Preostalih 800.000,00 KM koristit će Regulatorna agencija za komunikacije za Projekt izrade metodologije za uvođenje računovodstvenog odvajanja i troškovnog računovodstva za operatore sa značajnom tržišnom snagom u periodu 2016 – 2018. godine.

Vijeće ministara BiH zaključilo je da je potrebno optpuno provesti propise u oblasti medija te uložiti posebne napore na promoviranju prava novinara i afirmaciji slobode izražavanja i promocije tih prava.

Preporučeno je sačinjavanje analize opravdanosti uvođenja novih krivičnih djela radi efikasnije zaštite novinara tokom obavljanja posla te omogućavanja vođenje evidencije o krivičnim djelima napada na novinare.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH dostavit će ovaj izvještaj Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o kriterijima za dodjelu grant sredstava za podršku izgradnji partnerstva između nevladinih organizacija i nadležnih institucija za provođenje Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji, postupak i način dodjele sredstava iz granta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice vrijednog 50.000,00 KM za izgradnju partnerstva između nevladinih organizacija i nadležnih institucija u prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će, po stupanju na snagu ove odluke, na svojoj internet stranici objaviti postupak i način dodjele sredstava za nevladine organizacije za 2016. godinu.

Učešće u javnom pozivu je otvoreno, na jednakim osnovama, za sve formalno registrirane nevladine organizacije u skladu s važećim zakonskim propisima u BiH. Krajnji korisnici projekata su osobe koje su žrtve bilo kojeg oblika nasilja na osnovu spola, uključujući i nasilje u porodici.

Također je utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, kojim se pojednostavljuju i ubrzavaju procedure registracije nevladinih udruženja, čime se građanima olakšava pravo na udruživanje i njihovo aktivnije učešće u društvu, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Radi unapređenja sistema prevencije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu s prijedlozima Moneyval tima BiH, dopunama ovog zakona se poboljšava transparentnost rada udruženja i fondacija.

Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.

Izvor: Vebsajt BHRT, 07.07.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772