Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Očitovanje o navodnoj nemogućnosti zamjene norveških, švedskih i danskih kruna

08.06.2023.


U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CB BiH) su se očitovali o navodima da su komercijalne banke i mjenjačnice obustavile prijem i zamjenu norveških kruna, a u pojedinim slučajevima švedskih i danskih kruna, a da je to uzrokovano odlukom CB BiH.

Tvrde da nisu donijeli nikakvu odluku vezanu za obustavljanje prijema navedenih valuta te su ukazali da nisu nadležni za mjenjačke poslove sa fizičkim licima.

"Prema entitetskim zakonima o deviznom poslovanju, mjenjačke poslove mogu obavljati komercijalne banke, kao i rezidenti - druga pravna lica i poduzetnici koji imaju zaključen ugovor sa bankom, ovlaštenje entitetskog ministarstva finansija i registrovani su za obavljanje mjenjačkih poslova", podsjetili su.

Naglasili su da komercijalne banke i ovlaštene mjenjačnice u Bosni i Hercegovini slobodno donose odluku da li će trgovati nekom stranom valutom, u skladu sa svojom poslovnom politikom i mogućnosti da zamjene tu valutu sa inostranom bankom na deviznom tržištu.

"Prema javno dostupnim informacijama, vidljive su značajne oscilacije deviznog kursa norveških kruna prema euru, a time i prema KM, pri čemu je vrijednost norveške krune značajnije deprecirala prema navedenim valutama, odnosno izgubila na vrijednosti", istakli su.

Kako su upoznati, strane komercijalne banke su prestale sa otkupom norveške krune u procesu kupoprodaje efektivnog stranog novca, pa posljedično i komercijalne banke i mjenjačnice u Bosni i Hercegovini. Naveli su zašto finansijske institucije u zemlji i inostranstvu mogu obustaviti zamjenu.

"Finansijske institucije u inostranstvu i Bosni i Hercegovini mogu obustaviti zamjenu u slučaju pada vrijednosti neke valute radi zaštite od daljeg smanjenja vrijednosti, što može biti i privremenog karaktera dok se situacija sa deviznim kursom te valute ne stabilizuje", objasnili su.

U CB BiH su ukazali građanima da informacije o mogućnosti zamjene ili razlozima eventualnog neobavljanja zamjene norveške krune i bilo koje druge strane valute trebaju tražiti direktno od komercijalnih banaka i ovlaštenih mjenjačnica, odnosno tamo gdje se i obavljaju mjenjački poslovi.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 07.06.2023.

Naslov: Redakcija