Zastava Srbije

ODLUKA O PROPISIVANjU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA UTVRĐIVANjEM MAKSIMALNE VISINE MARŽI ZA POJEDINE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I DRUGE PROIZVODE: Moguće izmjene Odluke

08.04.2021.


Predstavnici Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH održali su sastanak o provedbi prošlosedmične Vladine Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode ("Sl. novine FBiH", br. 26/2021 - dalje: Odluka).

Kako je rečeno nakon sastanka, saglasni su da je zaštita građana na prvom mjestu, ali da se mora voditi računa i o trgovcima koji zapošljavaju veliki broj građana, kako ne bi poslovali s gubicima.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović je ukazao da je na sastanku bilo riječi o evaluaciji implementacije nedavne Odluke Vlade FBiH o pripisivanju mjera neposredne kontrole cijena i utvrđivanju maksimalne visine marži, na način da se ona optimizira kako niko ne bi bio na gubitku.

- Odnosno, da amortizacija negativnih ekonomskih uticaja zbog pandemije COVID-19 bude izbalansirana, da bude na optimalnom nivou - naveo je Vujanović.

Po njegovim riječima, zaštita životnog standarda naših građana, u ovom slučaju je zaštita više od 93.000 uposlenih, konkretno 95.000 uposlenih u trgovini na veliko i malo. Napomenuo je da taj sektor "hrani izravno, dominantno i neizravno, više od pola miliona naših građana"

- Razgovor je bio konkretan i otvoren, da se dođe do optimalnog rješenja, da se optimizira postupanje na terenu. Ono će biti prezentirano na narednoj redovnoj sjednici Vlade FBiH i bit će predmet odlučivanja Vlade FBiH - ukazao je ministar Vujanović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je ocijenio da je sastanak bio konstruktivan, te da su vrlo otvoreno razgovarali.

- Prezentirali smo zašto nam ovakva odluka ne odgovora, nije prihvatljiva za naše članice koje se bave veletrgovinom, trgovinom i proizvodnjom – naveo je Smailbegović i izrazio nadu da će doći do rezultata, da se koriguje ova odluka na način da bude prihvatljiva bar u nekom minimumu posebno za trgovce.

Napomenuo je da je sljedeća sjednica Vlade FBiH u četvrtak, te se nadaju da će korigovana ili optimirana odluka biti u četvrtak i "da će ona biti prihvatljiva, primjenjiva".

Predstavnici Vlade BiH i Udruženja poslodavaca FBiH dogovorili su se da će se redovno sastajati i analizirati ovu situaciju, kako bi se vidjeli efekti, pa da se eventualno prave neke korekcije tih odluka.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 05.04.2021.

Naslov: Redakcija