Zastava Srbije

ODLUKA O NAČINU IZMIRENJA POREZA NA DOHODAK I DOPRINOSA ZA MART 2020. GODINE U RS: Vlada RS će izdvojiti sredstva za uplatu poreza i doprinosa za oko 40.000 radnika

07.04.2020.


Glavni koordinacioni tim apelirao je na poslodavce u RS da ne otpuštaju radnike i poručio da oni koji to budu činili neće moći računati na pomoć institucija RS.

- Glavni koordinacioni tim upoznat je da je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o načinu izmirenja poreza na dohodak i doprinosa za mart, kao mjeru ublažavanja posljedica i poteškoća koje privredni subjekti imaju u poslovanju usljed ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa u Republici Srpskoj i regiji, odnosno kao mjeru sprečavanja otpuštanja radnika i očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima - saopćeno je.

Ovom mjerom planirano je da se pomogne najugroženijim djelatnostima kao što su trgovina, saobraćaj i skladištenje, ugostiteljstvo, te ostale uslužne djelatnosti.

- Procjena potrebnih sredstava, koja će biti isplaćena iz Fonda solidarnosti, je oko 16,5 miliona KM, čime bi bili uplaćeni porez i doprinosi za oko 40.000 radnika - navodi se u saopćenju.

Na sastanku Glavnog koordinacionog tima, koji čine premijer Radovan Višković, predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, i upućen je apel građanima da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih institucija kada je riječ o zaštiti od koronavirusa, kao i na osobe kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 02.04.2020.

Naslov: Redakcija