Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O POSEBNOM REGISTRU LICA PRAVOSNAŽNO OSUĐENIH ZA KRIVIČNA DJELA SEKSUALNE ZLOUPOTREBE I ISKORIŠTAVANJA DJECE RS: Predviđen upis šireg kruga lica osuđenih zbog seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece

08.03.2023.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična d‌jela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja d‌jece, po hitnom postupku.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da se,u odnosu na važeći zakon, predloženim rješenjima predviđa upis u Registar šireg kruga lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnih lica.

On je pojasnio da je izmjene zakona iniciralo Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog određenih nedoumica koje su postojale u terminima kao što je mjesto stanovanja koje je stvaralo određene zloupotrebe lica koje imaju obavezu po ovom zakonu.

"Na taj način smo proširili broj lica koja se uvode u registar pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja d‌jece", pojasnio je ministar Bukejlović.

On je rekao da će se Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična d‌jela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja d‌jece, po hitnom postupku, naći na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 02.03.2023.

Naslov: Redakcija