Zastava Srbije

ZAKON O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU: Zakon će unaprijediti efikasnost sudova

08.03.2021.


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović učestvovao je u radu okruglog stola o značaju i primjeni Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku ("Sl. glasnik RS", br. 99/2020), koji je održan u Banjoj Luci.

Ministar Kasipović je rekao da će odredbe Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku unaprijediti efikasnost sudova, što će biti na dobrobit građana u Srpskoj.

"Republika Srpska je prva u BiH usvojila ovakvo zakonsko rješenje. Kada je riječ o postupanju sudova, građanima je od izuzetnog značaja da na vrijeme i u skladu sa rokovima dobiju odluku", rekao je ministar Kasipović.

On je izrazio uvjerenje da će i ostali nivoi vlasti u BiH usvojiti zakonska rješenja o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević istakao je da je značajno što su Vlada i Ministarstvo pravde Republike Srpske energično krenuli u reformu sistema i utvrdili Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

"Ovim je uspostavljen evropski standard u obavezi javne vlasti. Brčko distrikt je usvojio sličan zakon, Savjet ministara je usvojio nacrt zakonskog rješenja, a Federacija BiH je u postupku usvajanja", rekao je predsjednik Knežević.

Učesnicima je prezentovan vodič - suđenje u razumnom roku, u kojem se analizira primjena ovog prava, kao i stanje u BiH, a namijenjen je sudijama, tužiocima, advokatima, pravobraniocima i akademskim istraživačima, ali i novinarima, te nevladinim organizacijama koje prate rad pravosudnog sistema.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Srpske, ministri pravde svih nivoa vlasti u BiH, predsjednik VSTS BiH Halil Lagumdžija te predstavnici pravosudnih institucija u Republici Srpskoj i BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku Republike Srpske, koji je stupio na snagu 1. januara kao moguće rješenje za dugotrajne postupke pred sudovima.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 05.03.2021.

Naslov: Redakcija