Zastava Srbije

ZAKON O KRIVIČNOM POSTUPKU BIH: Izmjene Zakona se, između ostalog, odnose na provođenje posebnih istražnih radnji, kao što je prisluškivanje, te na davanje imuniteta svjedocima u toku istrage

08.03.2018.


S ciljem provedbe odluke Ustavnog suda BiH iz juna prošle godine, kojom su određene odredbe Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 3/2003, 32/2003 - ispr, 36/2003, 26/2004, 63/2004, 13/2005, 48/2005, 46/2006, 29/2007, 53/2007, 58/2008, 12/2009, 16/2009, 53/2009 - dr. zakon, 93/2009 i 72/2013) proglašene neustavnim i naložena je njihova izmjena u roku od šest mjeseci, zastupnik Amir Fazlić je predložio izmjene ovog zakona. Ove izmjene se, između ostalog, odnose na provođenje posebnih istražnih radnji, kao što je prisluškivanje, te na davanje imuniteta svjedocima u toku istrage.

Fazlić je predložio da se ove izmjene usvoje po hitnom postupku čime se žestoko usprotivila zastupnica Aleksandra Pandurević.

- Ovo, prije svega, nisu jednostavne izmjene da bi se mogle usvojiti po hitnoj proceduri. Osim toga zahvataju širu oblast od one na koju se odnosi odluka Ustavnog suda - Ukazala je Pandurević.

Komentarišući njene tvrdnje, zamjenik predsjedavajuće Doma Šefik Džaferović je rekao kako su izmjene pripremili pravni eksperti, te da se odnose isključivo na odredbe na koje se u svojoj odluci referira Ustavni sud. Razlog za predlaganje ovih izmjena je što još od Ministarstva pravde nije stigao prijedlog koji bi značio provođenje navedene odluke Ustavnog suda.

- Na svojoj narednoj plenarnoj sjednici Ustavni sud bi trebao donijeti odluku kojom sporne članove Zakona o krivičnom postupku stavlja van snage. To bi značilo suspenziju svih posebnih istražnih radnji, odnosno procedura davanja imuniteta svjedocima. Praktično, time bi bio blokiran rad Tužilaštva BiH - Ukazao je Džaferović.

Zastupnica Nermina Kapetanović je podsjetila da Tužilaštvo BiH trenutno radi na više od 50 slučajeva u kojima se primjenjuju posebne istražne radnje ili davanje imuniteta svjedocima.

- Otkud možete znati da će Ustavni sud donijeti odluku kojom bi poništili sporne odredbe Zakona. Kad bi to uradili prije nego što budu usvojene izmjene Zakona to bi bio udar na pravni sistem BiH, a mnogi kriminalci, teroristi i oni koji se bave organizovanim kriminalom ostali bi bez odgovarajućeg policijskog nadzora - upozorila je Pandurević.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto je istakla kako je neophodno što prije donijeti izmjene Zakona o krivičnom postupku, ali je predložila da se usvoji zaključak kojim se od Ministarstva pravde, odnosno Vijeća ministara traže da do naredne sjednice Zastupničkog doma pripreme izmjene ovog zakona, a da se do tada odgodi izjašnjavanje o Fazlićevom prijedlogu.


IZVOR: Vebsajt Faktor, A. Šarenkapa, 07.03.2018.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija