Zastava Srbije

ZAKON O ZAŠTITI I DOBROBITI ŽIVOTINjA U BiH: Zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život. Prodaja egzotičnih životinja je također zabranjena

08.02.2023.


U BiH u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja ("Sl. glasnik BiH", br. 25/2009 i 9/2018) zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, prodaja egzotičnih životinja je također zabranjena.

U Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja također se navodi da je posebno zabranjeno hraniti živim životinjama druge životinje. Poznato je da se zmije, pa i neke druge vrste gmazova hrane isključivo drugim živim životinjama.

Iako Zakon kaže jedno, u praksi se primjenjuje nešto sasvim drugo. Uzgoj, uvoz, posjedovanje i prodaja egzotičnih životinja je u BiH ilegalna, ipak, vrlo je lako kupiti neku egzotičnu životinju i to jednostavno preko web platformi za prodaju.

Tako na popularnoj platformi pitona možete kupiti od 200 do 350 KM. Tarantulu možete naći od 50 do 200 KM, iguanu za oko 350 KM, a brojne su i jedinstvene vrste egzotičnih životinja koje se prodaju u BiH. Osim popularnih egzotičnih vrsta, na internetu možete pronaći i endemične vrste vjeverica, kameleona, raznih zmija, ptica...

Novčana kazna za prekršaj posjedovanja ovih životinja u BiH predviđena je u iznosu od 30 KM do 10.000,00 KM. Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 200.000 KM može se kazniti osoba koja preprodaje ove životinje.

Da li je posjedovanje egzotičnih životinja ljubav ili hir čovjeka, nije bitno, jer sve u Zakonu je jasno predviđeno, ali vrlo legitimno i vidljivo se ovaj Zakon krši, a inspekcija žmiri na oba oka.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 05.02.2023.