Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM SAVJETU REPUBLIKE SRPSKE: Vlada RS podržala Nacrt zakona

08.02.2022.


Vlada Republike Srpske je dala saglasnost na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske koji su joj dostavili poslanici vladajuće koalicije, potvrđeno je iz Vlade RS.

Nacrt zakona o VSTS RS potom je dostavljen predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću sa zahtjevom da bude uvršten u dnevni red iduće redovne sjednice republičkog parlamenta koja je zakazana za 8. februar.

Nacrtom zakona je predviđeno da će početi da se primjenjuje godinu dana nakon usvajanja, jer je toliko vremeno potrebno za formiranje VSTS-a RS.

Potrebno je obezbijediti prostorne, materijalne, tehničke i kadrovske uslove, a mora se provesti procedura imenovanja članova VSTS-a, te komisija i radnih tijela neophodnih za rad. Za realizaciju svega toga potrebno je minimalno godinu dana.

Prema predloženom nacrtu, VSTS RS treba da ima 11 članova od čega se četiri biraju iz reda sudija, četiri iz reda tužilaca u Srpskoj, a po jednog člana bira Vlada, Narodna skupština i Advokatska komora Srpske.

"Sastav savjeta u pravilu odražava sastav naroda BiH i polnu zastupljenost u BiH", predviđa Nacrt zakona u kojem se navodi i da je prije uspostavljanja VSTS BiH postojao VSTS RS koji je ukinut nametnutim zakonom OHR iz 2002. godine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 02.02.2022.

Naslov: Redakcija