Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU PRED SUDOM BIH: Unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organiziranim kriminalom ili trgovinom ljudima

08.02.2021.


Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.
Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.
Riječ je o sistemskom zakonu koji će bez ikakvih finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organiziranim kriminalom ili trgovinom ljudima.
Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.


IZVOR: Vebsajt Vijeća ministara BiH, 03.02.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija