Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

U PRIPREMI REGISTAR ZAPOSLENIH U ADMINISTRACIJI

08.02.2019.


U toku je izrada registra zaposlenih u administraciji koji će biti polazna osnova za kreiranje reformskih mjera s ciljem poboljšanja stanja u javnom sektoru - da bi bio efikasniji i manje glomazan, izjavila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Vidovićeva vjeruje da će registar biti ubrzo završen i navodi da će reforme biti sprovedene nakon što se dobije snimak stanja ukupnog broja zaposlenih na budžetu.

- Mislim da neće biti znatnog otpuštanja radnika jer imamo prirodan odliv, ali je potrebno što prije utvrditi koji je broj radnika neophodan da poslije prirodnog odliva ponovo ne primamo radnike i ne stvaramo višak - naglasila je Vidovićeva.

Ona navodi da postoje institucije u kojima gdje je malo radnika, a mnogo posla, kao i institucije gdje nema mnogo posla, ali ima viška zaposlenih.

- Vjerujem da ćemo prirodnim odlivom svesti na optimalan nivo i broj radnika i efikasnost - kaže Vidovićeva.

Ona je ocijenila da je od broja radnika problematičnija efikasnost.

- Ukupni troškovi kompletne administracije su 100 miliona KM i to nije velika suma. Plate u državnoj upravi su već duže na istom nivou i nije nam ambicija da ih povećavamo - kaže Vidovićeva.

Ona ističe da je opredjeljenje Vlade Srpske da nivo prosječne plate u Srpskoj bude 1.000 KM.

- Prošlogodišnje povećanje plata od 30 KM koštalo je budžet Srpske 46 miliona KM. Poslodavci bi trebalo da se potrude da i oni doprinesu povećanju plata jer to bar dijelom može zaustaviti odliv ljudi iz Srpske - napomenula je Vidovićeva.

Ona je rekla da su jedna kategorija javnih preduzeća ona koja zavise od sufinansiranja iz budžeta kao što su Željeznice Republike Srpske, u kojima je u toku restrukturisanje s ciljem poboljšanja poslovanja, a druga su lokalna javna preduzeća, poput vodovoda i komunalnih, koja su u lošem stanju i neophodno je raditi na njihovoj reorganizaciji.

- Imamo i strateška javna preduzeća od kojih se očekuje da stvaraju profit i da cijela Srpska ima korist od njih, ali ne mogu reći da je to na zadovoljavajućem nivou. Moraju se praviti korjenite -reforme kaže Vidovićeva.

Ona je istakla da je najznačajnija Elektroprivreda Republike Srpske, koja posluje pozitivno, ali može da bude mnogo uspješnija.

- Tamo su već počele strukturne reforme. Elektroprivreda je strateško opredjeljenje Srpske kada je riječ o investicijama. To su krupne investicije i od njih se očekuje najveći efekat. Mora se raditi i restrukturisanje Šuma Republike Srpske i mnogo toga poboljšati jer one mogu stvoriti mnogo veći profit - naglasila je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da će i javnim preduzećima pomoći planirana reorganizacija Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda Republike Srpske da dođu na viši nivo poslovanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 04.02.2019.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772