Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

EU: U procesu pristupanja mijenjaće se dijelovi Dejtonskog sporazuma

08.02.2018.


Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Lars Gunar Vigemark (Lars Gunnar Wigemark) rekao je, nakon predstavljanja Strategije EU za Zapadni Balkan, da nigdje eksplicitno nije navedeno da će se Dejtonski sporazum morati mijenjati, ali da svakako postoje neki elementi dejtonskog uređenja koji će se morati modifikovati u procesu pristupanja zemlje Uniji.

Vigemark je precizirao da postoje neki elementi Dejtonskog sporazuma koji su ostvareni poput Aneksa 7, ali i neke stvari poput etničkog prefiksa u izboru članova Predsjedništva BiH koje nisu u skladu sa evropskim standardima i principima.

 "Postoje neke stvari koje će se morati modifikovati u procesu pristupanja, ali Dejton je tu i tu će i biti", rekao je Vigemark.

Povodom predstavljanja Strategije EU za zapadni Balkan do 2025. godine Vigemark je istakao da je riječ o otvorenoj trci u kojoj će svi biti jednako tretirani, s tim da su neki imali bolje startne pozicije.

 "Ali što se tiče sustizanja, te stvari se mogu i te kako promijeniti. Makedonija dugo ima status kandidata, ali dugo nije ostvarila napredak. Bosna i Hercegovina je prije 10 godina bila u poziciji da ostvari pravi napredak, ali je došlo do zastoja", rekao je on.

Vigemark je poručio svim političarima u BiH da je neophodno da imaju jedan zajednički cilj bez obzira iz koje etničke grupe dolaze, a to je da BiH postane članica Evropske unije.

 "Ako je to istina, dajte da radimo na zajedničkom pitanju. Vidjeli smo to i ranije u prošlosti da se to zanemari ili se evropski put koristi kao instrument za različite interese", rekao je šef Delegacije EU u našoj zemlji.

Vigemark je naglasio da očekuje da odgovori na Upitnik EU budu konačno spremni krajem februara kako bi Evropska komisija mogla pristupiti svom dijelu posla sa ocjenom odgovora.

On je dodao da je Bosna i Hercegovina napravila izuzetan napredak u protekle tri godine zahvaljujući novom zajedničkom pristupu EU koji je usaglašen prije tri godine u okviru pisane izjave koju je potpisalo svih 14 parlamentarnih stranaka.

Vigemark je napomenuo da, kada je riječ o dijelu Strategije koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u konačnoj verziji nigdje nema navođenja rokova 2019. i 2023. godine, dodajući da EU ne utvrđuje nikakve datume već se fokusira isključivo na rezultate.

 "Nemamo mi model za BiH. To je set principa, standarda i pravila koje morate ostvariti kao bilo koja druga zemlja koja želi postati članica EU. Postojeće članice uključujući Rumuniju i Bugarsku su, takođe, morale ispuniti te standarde", rekao je Vigemark.

On je napomenuo da je vladavina prava prioritet broj jedan, koji uključuje borbu protiv korupcije, dobru upravu i unapređenje javne uprave "s obzirom na neefikasan i prenapučen javni sektor", kako je rekao.

 "Puno je stvari koje treba uraditi i mi smo tu da vam pružimo podršku i pomoć. Kada kažem mi, mislim mi u EU, jer ne znam da vam se nudi neka druga alternativa", rekao je Vigemark.

On je ukazao da će se procesom pristupanja BiH EU dogoditi transformacija zemlje u smislu pomaka u boljem privrednom okruženju i vladavini prava.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 06.02.1018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772