Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NARODNA SKUPŠTINA RS: Članovi Kolegijuma Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH prihvatili zajedničku Izjavu


Članovi Kolegijuma Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH su u Narodnoj skupštini Republike Srpske prihvatili zajedničku Izjavu kojom podržavaju potpisivanje koncepta mehanizma saradnje parlamenata u Bosni i Hercegovini u poslovima vezanim za proces integracija u Evropsku uniju.

Izjavu su usaglasili i prihvatili predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović, predsjedavajuća Komisije za evropske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara i predsjedavajući Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta Srđan Blažić.

Saglasni su da potpisivanje ovog dokumenta predstavlja jasnu opredijeljenost i spremnost sva četiri parlamenta u BiH da putem međusobne saradnje, na četiri nivoa (konferencija predsjedavajućih/predsjednika domova/ parlamenata u BiH; Parlamentarni forum za evropske integracije Bosne i Hercegovine; saradnja sektorskih radnih tijela; administrativna saradnja i redovna koordinacija aktivnosti vezanih za Evropsku uniju) olakšaju realizaciju zajedničkih ciljeva u procesu evropskih integracija.

U Izjavi se izražava zahvalnost Evropskoj uniji na sprovođenju dvogodišnjeg twinning projekta pod nazivom "Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u Evropsku uniju", koji je finansiran iz IPA fondova Evropske unije.

Pozdravlja se odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine za skoro podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, te izražava saglasnost da taj korak predstavlja spremnost Bosne i Hercegovine da otpočne novo poglavlje u procesu evropskih integracija i jasnu opredijeljenost za članstvo u Uniji.

U Izjavi se pozdravljaju aktivnosti institucija izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini na sprovođenju Akcionih planova za realizaciju Reformske agende i pozivaju oni koje do sada nisu sačinili te dokumente da to urade i otpočnu s njihovim provođenjem u što skorijem mogućem roku.

Takođe se pozdravljaju i podržavaju aktivnosti nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini na uspostavljanju funkcionalnog mehanizma koordinacije u procesu evropskih integracija.

U kontekstu mogućnosti i važnosti korištenja sredstava u okviru IPA II fondova Evropske unije, u Izjavi se pozdravljaju svi do sada preduzeti koraci u tom smislu, a nadležne institucije u Bosni i Hercegovini na svim nivoima pozivaju na sprovođenje aktivnosti s ciljem informisanja šire javnosti o mogućnosti korištenja sredstava iz tih fondova.

Pozdravlja se odluka Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vezi organizovanja okruglih stolova u opštinama i gradovima širom Bosne i Hercegovine o aktuelnim temama koje se tiču procesa integracija u Evropsku uniju nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izražava saglasnost da budu aktivni učesnici pomenutih događaja.

U Izjavi se pozdravljaju i aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH, koja je prva konstituisala zajedničko tijelo sa Evropskom unijom kroz formu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i izražava žaljenje zbog nepostizanja kompromisa oko sadržaja Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta, te poziva na usaglašavanje teksta Poslovnika, kako bi se dijalog sa Evropskim parlamentom nastavio u punom intenzitetu.

Povodom prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i prvog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, formiranih na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, održanih u Briselu u decembru 2015. godine, u Izjavi se pozdravljaju ovi događaji, koji su ujedno označili i početak provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za izvršni nivo vlasti na političkom i tehničkom nivou.

Parlamentarni forum za evropske integracije BiH čine: Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Odbor za evropske intergacije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, Komisija za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Komisija za evropske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Komisija za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta.


Izvor: Press služba Narodne skupštine Republike Srpske, 05.02.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772