Zastava Srbije

MINISTARSTVO FINANSIJA RS: Glavni pravci rada povećanje prihoda i smanjenje rashoda, rast BDP-a i pad inflacije

08.01.2024.


Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je protekla 2023. godina bila veoma teška u ekonomskom smislu, ne samo u Republici Srpskoj, nego i svijetu, ali je izrazila zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i činjenicom da su svi budžetski korisnici isplaćeni u skladu sa zakonom i na vrijeme, te najavila da se u 2024. godini očekuje pad inflacije i rast bruto domaćeg proizvoda.

Ona je istakla da će glavni pravci rada Ministarstva finansija Republike Srpske u 2024. godini biti smanjenje rashoda i povećanje prihoda, uz povoljna ekonomska kretanja Republike Srpske.

Komentarišući usvojeni budžet za 2024. godinu, ministarka je najavila da su najznačajnija povećanja na stavci namijenjenoj za isplatu penzija, a više sredstava je planirano i za boračke kategorije, uvođenjem dodatnih kategorija za borački dodatak, dok je od značajnih ulaganja u 2024. godini izdvojila ulaganja u oblast zdravstva.

Govoreći o planiranim prihodima, ministarka je kao najznačajniji izvor povećanja budžetskih prihoda navela uvođenje nove fiskalizacije koja prikazuje promet u realnom vremenu, a koja bi trebala da u potpunosti zaživi u prvoj polovini 2024. godine.

Odgovarajući na pitanje o izazovima za održavanje fiskalne stabilnosti u 2024. godini, ministarka Vidović je izjavila da očekuje pad inflacije, ali da postoje rizici i izazovi koje uzrokuju krupna geopolitička dešavanja sa posljedicama po inflaciju i cijene.

"To su sve izazovi koji su pred nama i na koje moramo računati, ne samo mi, nego i Evropa i svijet, ali bićemo optimisti", rekla je ministarka u intervjuu i dodala da je prema ocjenama pojedinih ekonomista za 2024. godinu prognoziran porast potrošnje i stabilizacija inflacije.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo finansija RS, 05.01.2024.

Naslov: Redakcija