Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NEUSAGLAŠENOST PROPISA U VEZI SA REGISTRACIJOM PREDUZEĆA U RS I FBIH

08.01.2020.


Zakonski rok za registraciju preduzeća u Republici Srpskoj je tri dana od prijema kompletne dokumentacije, ali je problem što taj proces u Federaciji BiH traje višestruko duže.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević je podsjetio da je skraćivanje procedure, pojeftinjenje procesa i smanjenje vremena koje je potrebno za registraciju preduzeća prije više godina bio jedan od zahtjeva Privredne komore.

- To je i zaživjelo u Republici Srpskoj uvođenjem jednošalterskog sistema čime je u značajnoj mjeri skraćen rok za osnivanje preduzeća. On sada po zakonu iznosi tri dana od prijema kompletne dokumentacije. Iako imamo situacija da se taj rok u potpunosti ne poštuje, to je i dalje u prihvatljivim okvirima. U lancu institucija koje su nadležne za registraciju preduzeća najviše se čeka na sudove - rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da se u RS ide ka dodatnom skraćenju procedure za registraciju preduzeća koje se odnosi na uvođenje elektronske registracije preduzeća.

- To je iskorak koji ima podršku Privredne komore - naglasio je Blagojević.

On je kao problem naveo činjenicu da se prilikom kreiranja svjetskih lista koje govore o uslovima poslovanja u državama kao što je Doing Business uvijek uzima za primjer jedan grad, a to je najčešće glavni grad.

- U FBiH se mnogo kasni u ovom procesu i, prema dostupnim informacijama, ponekad je potrebno i više od 100 dana da bi bilo formirano preduzeće. Zbog toga je BiH uvijek na začelju liste evropskih zemalja. To je problem jer mnogi strani investitori kada žele da ulažu u neku zemlju gledaju kakav je njen rejting na tim listama - kaže Blagojević.

Zbog toga bi, dodao je on, bilo pozitivno da se dodatno promoviše sve što je urađeno u Republici Srpskoj kako bi na najbolji način bila predstavljena stranim investitorima.

Blagojević je istakao da su privrednici ukazivali da novoformirana preduzeća koja brzo ostvare promet veći od 50.000 KM i steknu uslove za ulazak u PDV sistem dugo čekaju na PDV broj.

- Zbog toga je veoma važno da sve institucije koje se nalaze u lancu ispoštuju zakonom predviđene rokove i u što kraćem vremenu obave svoj dio posla kako bi ovaj proces dao najbolje moguće rezultate - rekao je Blagojević.

On je poručio da, nakon što je riješen problem koji se odnosi na brzinu, cijenu i obim dokumenata u procesu registracije preduzeća, važno da budu stvoreni uslovi za lakše poslovanje da bi novoformirane firme mogle da opstanu i dalje se razvijaju.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 07.01.2020.

Naslov: Redakcija