Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SPROVOĐENJE POSTUPAKA JAVNIH NABAVKI U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA U BIH

08.01.2019.


Pravosudne institucije u BiH još nisu obezbijedile dobre temelje za sprovođenje postupaka javnih nabavki, ocijenjeno je u izvještaju pod nazivom "Antikorupcijski kapaciteti javnih nabavki u sektoru bezbjednosti u 2018. godini" koji je uradio Centar za bezbjednosne studije.

Akcionim planom monitoringa je, kako je navedeno, određeno da budu urađeni analiza i utvrđivanje antikorupcionog indeksa za 22 institucije iz bezbjednosnog sektora sa različitih nivoa vlasti u BiH. Njih 20 je odgovorilo na pitanje ili omogućilo da bude obavljen intervju, dok Vrhovni sud FBiH i Opštinski sud u Bihaću nisu dostavili odgovore.

- Institucije većinom djeluju u okviru zakonskih obaveza vezanih za javne nabavke. U znatnom broju slučajeva nisu obezbijeđeni dodatni uslovi za jačanje odgovornosti, transparentnosti i povjerljivosti na šta ih, istina, i ne obavezuju odredbe zakona, ali bi doprinijele većem povjerenju u proces javnih nabavki- ocijenjeno je u izvještaju centra.

Zajedničkom analizom za 20 institucija uočeno je da su institucije najbolje ocijenjene u oblasti "Izvršenje ugovora", a najlošija oblast je "Kapaciteti institucije za sprovođenje postupaka javnih nabavki".


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, V. K., 03.01.2019

Naslov: Redakcija