Zastava Srbije

PRIJEDLOG PROGRAMA EKONOMSKIH REFORMI RS ZA PERIOD 2024-2026. GODINE: Do 2026. godine planirana realizacija sedam strukturnih reformi prema smjernicama Evropske komisije

07.12.2023.


Na 47. sjednici Vlade RS utvrđen je Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024-2026. godina koji je izrađen na osnovu strateških dokumenata Vlade Republike Srpske i uz doprinos socijalnih partnera, a u skladu sa smjernicama Evropske komisije.

U predstojećem periodu biće nastavljene inicijative i višegodišnji reformski procesi definisani kroz reformske stubove čija je realizacija započeta u prethodnom periodu, a odnose se na ekonomski rast, digitalizaciju, reformu javnih preduzeća, zdravstvenu i socijalnu politiku i demografsku obnovu Republike Srpske.

U naredne dvije godine, predložena je realizacija sedam strukturnih reformi koje su podijeljene u tri uže oblasti: konkurentnost, održivost i otpornost i ljudski kapital i socijalne politike.

Planirano je unapređenje konkurentnosti privrede kroz podršku tehnološkom razvoju i jačanju lanaca vrijednosti i snabdijevanja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća i njihovo restrukturisanje, energetska tranzicija, ubrzana digitalna transformacija, modernizacija i obnova transportne infrastrukture u skladu sa ciljevima Zelene agende.

Takođe, planirano je veće zapošljavanje putem bolje usklađenosti obrazovanja i razvoj praktičnih znanja i vještina na tržištu rada, kao i unapređenje kvaliteta i efikasnosti institucionalnih mehanizama za pružanje usluga socijalne i zdravstvene zaštite.

Prema projekcijama Programa ekonomskih reformi, stope privrednog rasta Republike Srpske u periodu 2024–2026. godina iznosiće 3,0%, 3,2% i 3,5% respektivno.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 02.12.2023.

Naslov: Redakcija