Zastava Srbije

U 2023. GODINI U BIH MOGUĆA TRI EKONOMSKA SCENARIJA

07.12.2022.


Tri moguća scenarija očekuju nas naredne godine, i ma koji da se dogodi, 2023. u BiH neće biti ni ugodna ni prosperitetna, smatraju analitičari.

Istina, kod nekih od sagovornika postoji mala doza optimizma, dok drugi kažu - šta god da se bude događalo, ne može biti gore nego u godini na izmaku.

Najpesimističniji su, svakako, predstavnici udruženja za zaštitu potrošača, koji se plaše novih poskupljenja, dok sindikalci nadu polažu u novu vlast. Ekonomisti ističu da će mnogo toga zavisiti od situacije na Starom kontinentu, ali i na globalnom nivou.

"Rekao bih da postoje tri moguća scenarija: Najbolji je da tokom godine dođe do pada inflacije u okruženju, Evropi i svijetu zahvaljujući akcijama njihovih centralnih banaka i vlada i padu cijena nafte, pa to djeluje i na BiH, a da istovremeno nove vlasti konačno poduzmu potrebne mjere u samoj BiH i pomognu dodatnom padu inflacije i ekonomskom oporavku", kaže ekonomista Igor Gavran.

Prema njegovim riječima, drugi i vjerovatno realniji scenario je da do pada inflacije dođe zbog daljeg pada ekonomske aktivnosti i recesije pa da tako jedan globalni problem zamijeni drugi, a da nove vlasti budu nešto aktivnije od starih, ali nedovoljno da zaustave nastavak krize.

Kako dodaje, treći scenario bi bio najgori, a to je da novim sankcijama i sličnim mjerama koje zapadne vlade najavljuju dodatno budu narušeni trgovinski tokovi, posebno energenata, i dođe do njihovog novog poskupljenja pa inflacija ne padne, a recesija se produbi paralelno, dok kod nas nove vlasti ostanu pasivne kao i stare.

"Naravno, moguće su i određene kombinacije ovih scenarija. U svakom slučaju, ne čeka nas ugodna i prosperitetna godina ni u jednom scenariju, već je samo riječ o tome hoće li biti bilo kakvog oporavka i ublažavanja krize, što bi moglo pomoći građanima da njihov standard makar ne pada niže, ili će se u manjoj ili većoj mjeri dalje pogoršavati", poručuje Gavran.

S druge strane, Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da se nada da će doći do povećanje plata, ali se smanjenje cijena, očigledno, neće desiti.

"Poskupljuje nam hljeb, a onda i struja privrednicima. To bi značilo da će ponovo poskupjeti životne namirnice i sve to ide u nedogled. Mislim da nad svim ovim poskupljenjima više i nema kontrole. Ne vidimo bilo kakva poboljšanja. Sve je krenulo od korone, ali zadnjih godinu i po dana se sve ovo što nam se dešava ne može ni propratiti", rekla je Marićeva, te dodala da se plaši šta će se tek desiti kada za privredu poskupi struja.

Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH kaže da bi bilo dobro da u novu godinu uđemo sa optimizmom, te da se očekuje da se neke stvari poprave nabolje, imajući u vidu promjenu koncepta vlasti u FBiH.

"Ne može biti gore u odnosu na ono što je trenutno. Moramo pružiti šansu makar 100 dana novim vlastima, te da vidimo hoće li se nešto promijeniti i sa mogućim dobijanjem statusa za kandidaturu u EU", naglasio je Šatorović.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Dragan Sladojević, 5.12.2022.

Naslov: Redakcija