Zastava Srbije

ZAKONI O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSEBNIM REPUBLIČKIM, O KOMUNALNIM I O ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Propisano je smanjenje parafiskalnih nameta i opterećenja privrede Republike Srpske

07.12.2020.


Zakonima o izmjenama i dopunama zakona o posebnim republičkim taksama, o komunalnim i o administrativnim taksama propisano je smanjenje parafiskalnih nameta i opterećenja privrede Republike Srpske, rekla je ministarka finansija Zora Vidović.

Izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama propisano smanjenje takse za 30 odsto od iznosa propisanih Zakonom za 2021. godinu i 60 odsto od iznosa propisanih Zakonom za 2022. godinu, kao i da je cilj da ova taksa u 2023. godini bude potpuno ukinuta.

- U narednoj godini ušteda po tom osnovu biće 3,2 miliona KM za privredu i isto toliko biće manje prihoda u budžetu. U 2022. godini to umanjenje će biti 6,3 miliona KM - navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da će izmjenama Zakona o komunalnim taksama biti ukinuto šest taksa koje nisu imale znatan finansijski uticaj.

- Ono što je najznačajnije odnosi se na oslobađanje plaćanja takse na isticanje naziva poslovnog subjekta za firme koje nisu PDV obveznici - rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je izmjenama Zakona o administrativnim taksama predviđena ušteda od oko milion KM.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 01.12.2020.

Naslov: Redakcija