Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI OD NASILJA U PORODICI I NASILJA PREMA ŽENAMA RS: Femicid je prepoznat kao najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama, kao svako lišenje života žene izvršeno u potpunosti ili djelimično zbog njene pripadnosti ženskom polu ili smrt žene koja je posljedica radnji nasilja prema njoj, bez obzira da li je osumnjičeni za radnje nasilja član porodice ili drugo lice

07.11.2023.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama čiji je cilj zaštita žrtava, sprečavanje i suzbijanje nasilja, a posebno femicida kao najtežeg oblika.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić rekla je da se Nacrtom ovog zakona nastoji žrtvama nasilja učiniti dostupan i efikasan sistem mjera pomoći, podrške i zaštite, s ciljem zaustavljanja trenutnog nasilja koje trpe, sprečavanja njegovog ponavljanja, a posebno eliminisanja mogućeg fatalnog ishoda.

"Femicid je prepoznat kao najteži oblik i posljedica nasilja prema ženama, kao svako lišenje života žene izvršeno u potpunosti ili djelimično zbog njene pripadnosti ženskom polu ili smrt žene koja je posljedica radnji nasilja prema njoj, bez obzira da li je osumnjičeni za radnje nasilja član porodice ili drugo lice", rekla je Čabrićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da lišenju života žene - femicidu prethodi kontinuirano nasilje prema njoj i ovim zakonom se nastoji pravovremeno sistemski odgovoriti na pojedinačne oblike nasilja, žrtvi pružiti adekvatna zaštita da fatalan ishod ne bi zatekao društvo.

"Cilj ovog zakona jeste i rano prepoznavanje svih oblika nasilja, koordinisano i jasno djelovanje nadležnih institucija, ali i društva u cjelini i zato se zahtijeva dodatni angažman i obuka službenih i stručnih lica nadležnih subjekata zaštite, pravovremeno i jasno postupanje, osnivanje savjeta i odbora za suzbijanje nasilja u porodici, te nasilja prema ženama i femicida", rekla je Čabrićeva.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 02.11.2023.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija