Zastava Srbije

U PRIPREMI NOVI ZAKON O OBRTU I SRODNIM DJELATNOSTIMA: Novi zakon trebao bi stvoriti pretpostavke da državnim zakonima o vanjskotrgovinskoj i carinskoj politici poduzetnici imaju pravo u skladu sa svojim potrebama uvoziti repromaterijal i izvoziti gotove proizvode za obrtnike


 

  • U PRIPREMI NOVI ZAKON O OBRTU I SRODNIM DJELATNOSTIMA: Novi zakon trebao bi stvoriti pretpostavke da državnim zakonima o vanjskotrgovinskoj i carinskoj politici poduzetnici imaju pravo u skladu sa svojim potrebama uvoziti repromaterijal i izvoziti gotove proizvode za obrtnike

Federacija BiH najvjerovatnije će dobiti novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima budući da neophodne izmjene i dopune važećeg Zakona zahtijevaju više od 50% promjena u tekstu izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

- Nastojimo da novim zakonom pojednostavimo procedure za funkcioniranje obrta. Također, obezbijedićemo pretpostavke za kvalitetan registar obrta, koji u posljednjih šest godina nikada nije zaživio– rekao je Zukić.

Na taj način na jednom mjestu biće centralizirana procedura evidentiranja i praćenja svih obrta, a istovremeno značajno će se skratiti rokovi za registraciju i pojednostaviti kompletna administrativna procedura.

Novi zakon, kako kaže, trebao bi stvoriti pretpostavke da državnim zakonima o vanjskotrgovinskoj i carinskoj politici poduzetnici imaju pravo u skladu sa svojim potrebama uvoziti repromaterijal i izvoziti gotove proizvode za obrtnike.

- Naime, zbog određene jezičke konstrukcije koja je nastala prilikom izmjena navedenih zakona ispalo je da su u postojećem tekstu zakona isključene fizičke osobe koje se bave obrtom, kao mogući uvoznici i izvoznici. Tako su naši obrtnici oštećeni i to nije praksa u Evropskoj uniji – naglasio je Zukić.

Federalno ministarstvo je pokušalo animirati Vijeće ministara BiH i nadležna ministarstva na državnom nivou da tu grešku isprave, a u zakonu o obrtu trebalo bi biti navedeno da se ovaj problem mora nužno riješiti.

U cilju da obrtnici odgovaraju svojom imovinom napravljena su istraživanja kako je odgovornost obrtnika riješena u susjednim zemljama te se zaključilo da bi se u tom pogledu iskustvo Hrvatske moglo primijeniti u novom zakonu.

- Time bi se zaštitio onaj dio imovine koji obezbjeđuje normalnu egzistenciju obrtnika i da on ne može biti predmetom izvršenja – rekao je Zukić.

Izvor: eKapija, 05.11.2016.