Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: 9. novembra 2016. godine sjednica Doma - Razmatranje prijedloga zakona, te više izvještaja i informacija, među kojima i izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu


 

  • PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: 9. novembra 2016. godine sjednica Doma - Razmatranje prijedloga zakona, te više izvještaja i informacija, među kojima i izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za srijedu, 9. novembra 2016. godine, nalaze se tri prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut predviđa se ograničenje iznosa otpremnina za odlazak u penziju zaposlenih u institucijama BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom, koji se nalazi u završnoj fazi razmatranja, maksimalna otpremnina bila bi ograničena na 9.960 KM umjesto dosadašnjih skoro 30.000 KM, dok minimalan iznos otpremnine ostaje i dalje 4.980 KM.

Na predloženom dnevnom redu nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju koji je predložio Savjet ministara BiH, a kojim se dodatno uređuju i preciziraju posebni dodaci na platu za profesionalna vojna lica i policijske službenike po osnovu posebnih uslova radnog mjesta, te druga pitanja iz oblasti naknada zaposlenih u institucijama BiH.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik Šemsudin Mehmedović, a koji se, takođe, nalazi u prvom čitanju, odnosi se na platne koeficijente policijskih službenika.

Mehmedović traži izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Za provođenje ovog rješenja na godišnjem nivou iz budžeta BiH bilo bi potrebno oko pet miliona KM bez uračunatih poreza i doprinosa.

Prijedloge Savjeta ministara i Mehmedovića prethodno treba da razmotri Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH predviđeno je uvođenje naknada za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, kao i smanjenje naknade za regres.

Za provođenje navedenih rješenja godišnje je potrebno dodatnih 600.000 KM iz budžeta BiH.

U drugom čitanju poslanici bi trebalo da razmotre prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, Zakona o upravi BiH, te više izvještaja i informacija, među kojima i izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2015. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Izvor: Vebsajt RTRS, 06.11.2016.