Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojen Nacrt zakona o minimalnoj plati

07.10.2022.


Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zastupnici su usvojili Nacrt zakona o minimalnoj plati koji sada ide u proces javne rasprave koja će trajati 90 dana.

Nacrt zakona o minimalnoj plati predviđa povećanje plata radnika u odnosu na postojeće, pa se tako tekstom zakona već za 2023. godinu predviđa povećanje minimalne plate na skoro 1.000 KM što je već neko vrijeme zahtjev sindikata.

Minimalna plata ne predstavlja osnovicu za obračun svih plata, ukoliko se takvo nešto ne definira kolektivnim ugovorima ili pravilnicima.

Zakonom je predviđeno i da je kolektivnim ugovorom moguće ugovoriti minimalnu platu u nižem iznosu, ali da ona ne može biti manja od 90 posto iznosa osnovice određene zakonom.

Tokom vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 65 zastupnika glasalo je u korist nacrta zakona, dok je jedan bio suzdržan. Sljedeći korak, jeste javna rasprava o predloženom zakonu koja traje 90 dana.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 05.10.2022.

Naslov: Redakcija