Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Demobilisanim borcima Armije BiH visina boda za jednu godinu učestvovanja u ratu povećava se sa 0,5 na jedan bod, te im se granica za penzionisanje, ukoliko ispunjavaju druge uslove, spušta sa 65 na 58 godina

07.10.2021.


Dom naroda Federalnog parlamenta je jednoglasno usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje idu u prilog demobilisanim borcima.

Kako su saopćili iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izmjene Zakona podrazumijevaju da se ovoj populaciji visina boda za jednu godinu učestvovanja u ratu poveća sa 0,5 na jedan bod te da im se granica za penzionisanje, ukoliko ispunjavaju druge uslove, spusti sa 65 na 58 godina.

Predlagači ovih izmjena bili su delegati Fahrudin Skopljak (SDA) i Ivo Tadić (HDZ). Poručili su da je ovim, kako su naglasili, ispravljen dio nepravde prema demobilisanim borcima.

"Penzionisanim borcima različitim uredbama i stalnim izmjenama koeficijenata za obračun penzija godinama se nanosi nepravda koju mi ovim zakonom djelomično ispravljamo šaljući boračkoj populaciji poruku da će se ovaj Dom nastaviti baviti boračkom tematikom", naglasio je Ilija Nakić (HDZ), iznoseći stav Kluba Hrvata o ovom zakonskom rješenju tokom rasprave.

Delegat Elmedin Konaković (NiP) tvrdi da je federalni premijer Fadil Novalić (SDA) tražio da se prijedlog izmjena ovog zakona skine s dnevnog reda, ali da to nije podržao nijedan delegat.


IZVOR: Vebsajt Klix, 30.09.2021.

Naslov: Redakcija