Zastava Srbije

DO KRAJA 2016. GODINE U BIH BIĆE USVOJEN ZAKONKOJI ĆE OGRANIČITI KONZUMIRANJE, PRODAJU I PROMOCIJU DUHANA I DUHANSKIH PRERAĐEVINA:Zakonom je predviđena potpuna zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina


  • DO KRAJA 2016. GODINE U BIH BIĆE USVOJEN ZAKONKOJI ĆE OGRANIČITI KONZUMIRANJE, PRODAJU I PROMOCIJU DUHANA I DUHANSKIH PRERAĐEVINA:Zakonom je predviđena potpuna zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina

Bosna i Hercegovina spada u deset zemalja sa najvećim brojem pušača u svijetu. Samo u Federaciji, postotak onih koji konzumiraju duhan i duhanske prerađevine veći je od 40 posto od ukupnog stanovništva. Od toga su 52 posto muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Stoga je potrebno usvojiti zakonske odredbe kojima će biti ograničeno konzumiranje, prodaja i promocija duhana i duhanskih prerađevina. Zakon bi se do kraja godine trebao naći pred parlamentarcima u Federaciji. U formi prednacrta upućen je kantonima.

- Zavod za javno zdravstvo se nada da će konačna forma ovog zakona biti jedan kvalitetan zakonski okvir, čijim strogim provođenjem na terenu bi postigli ono što i želimo, a to je značajno smanjiti broj pušača u BiH, odnosno Federaciji BiH - kaže Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zakonom je predviđena potpuna zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina. Želi se smanjiti broj pušača, te ujedno i broj oboljelih od bolesti koje se povezuju sa pušenjem, kao i broja umrlih od tih bolesti.

- Predviđena je ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, taurin, boju i druge aditive - navodi Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH.

Pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima. Novina zakona je da oduhvata i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete, koje također neće biti moguće konzumirati u zatvorenim prostorima.

- Zakon definira i pakiranja i grafička upozorenja na duhanskim proizvodima, zabrana upotrebe termina poput "light", "superlight" i slično. Predviđa se zabrana svih vrsta reklamiranja duhanskih proizvoda kao i sponzoriranja događaja i aktivnosti od strane duhanske industrije - ističe Mandić.

Kako navode nadležni organi, ove zakonske odredbe su potrebe i zbog usklađivanja zakonodavstva Federacije BiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Evropske unije. U zemljama članicama Unije već odavno su na snazi ovakve zakonske odredbe.

Izvor: Vebsajt eKapija, 06.10.2016.