Zastava Srbije

ODLUKA O PRIVREMENOM PORAVNANJU PRIHODA OD PDV-A: Uprava za indirektno oporezivanje BiH poravnala prihode, Srpskoj 14,5 miliona KM više

07.09.2023.


Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH donio je odluku o privremenom poravnanju prihoda od PDV-a prema kojoj je Republici Sprskoj pripalo dodatnih 14,5 miliona KM, a donesena je i odluka o privremeni koeficijentima za rapodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za period jul-septembar na način da Republici Srpskoj pripada 34,4 posto, Brčko distriktu 3,55 posto i Federaciji BiH 62,05 posto.

"Republika Srpska će po usvojenim koeficijentima imati veći priliv u budžet Republike Srpske od gotovo jednog procenta. Ovi koeficijenti predstavljaju stvar ekonomske aktivnosti. Ta aktivnost u trećem kvartalu je bila takva da Republika Srpska po proračunima treba da ostvari veći priliv i to smo danas uradili", rekao je Srđan Amidžić, ministar finansija trezora Bosne i Hercegovine.

On je osudio sve one koji od ovoga prave političku priču napominjući da su se koeficijenti nekda mjenjali u korist Federacije Bosne i Hercegovine i ne zato što je to stvar političkih odluka već stvar ekonomske aktivnosti.

"Ako istorijski posmatrate podatke Republika Srpska uvijek ima najveći koeficijent kada je treći kvartal u pitanju. Malo me vrijeđaju zlonamjerni komentari da ono što jeste ekonomija predstavlja stvar političkih dogovora. Koeficijente dobijamo na bazi krajnje potrošnje i analize Odjeljenja za makroekonomsku analizu, a ljudi koji se nalaze u tom Odjeljenju su tu od osnivanja", rekao je Amidžić.

Inače, privremeni koeficijenti usvajaju se četiri puta godišnje i to za svaki kvartal posebno, a kasnije se, na bazi analiza rade poravnanja i to dva puta godišnje.

Kada je riječ o raspodjeli novca od putarina, Amidžić je rekao da još uvijek nije postignut dogovor po tom pitanju te da se na računima nalazi oko 220 miliona KM. Suština je u tome da još uvijek nema dogovora između Republike Srpske i Federacije BiH po kojim koeficijentima da se raspodjeli taj novac, a kako je rekao Amidžić, nije dobro da ta sredstva stoje.

"Ono što ste mogli sa 100 KM to više nije tako. Sasvim sigurno svi su saglasni da ta sredstva ne treba da stoje. Treba da promišljamo, da nađemo način da ta sredstva stavimo u funkciju onoga za šta su ona najmenjenja, a da o koeficijentima razgovaramo u narednom periodu. Nastojaću da dođemo do takvog rješenja", rekao je Amidžić.

Govoreći o izgradnji, odnosno nabavci zgrade UIO u Banjaluci, Amidžić je rekao da je sva procedura, što se tiče Upravnog odbora UIO završena te je sramota da se to do sada nije završilo, napominjući da je taj posao završen za regionalne centre Sarajevo, Tuzla i Mostar.

"Kad treba da se riješi nešto u Banjaluci postavljaju se ta pitanja. Koliko u Banjaluci imate ozbiljnih firmi da imaju finansijski kapacitet i imaju operativu da izgrade takve objekte. Imaju tri ili četiri i vi od koje god te firme kupite objekat neko će postaviti pitanje zloupotrebe i sukoba interesa", rekao je Amidžić dodajući da je neprihvatljivo da smještaj UIO nije rješen u Banjaluci.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Uroš Vukić, 04.09.2023.

Naslov: Redakcija