Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

U TOKU IZRADA TEKSTA STRATEGIJE U OBLASTI ZAŠTITE NA RADU: Uskoro u javnosti informacije o nesavjesnim poslodavcima, najavljuju iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske

07.09.2018.


Nakon što je u Srbiji objelodanjen spisak sa imenima poslodavaca kod kojih su zatečeni radnici na crno, i nadležni u Republici Srpskoj najavili su da će nesavjesni vlasnici firmi biti stavljeni na stub srama.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Milenko Savanović, juče je izjavio da će tražiti da se pojača inspekcijski nadzor, te da će od kontrolnih organa zahtijevati beskompromisnost.

"Javno ćemo kazati, kao i Srbija, ko su poslodavci koji daju sebi za pravo da ne poštuju propise, jer time ugrožavaju i živote radnika. Nećemo se libiti da objavimo imena. Ići ćemo do te mjere da te poslodavce javno prozovemo. Izmijenićemo propise i uvesti veće kazne za neodgovorne poslodavce”, kazao je Savanović i podsjetio da su u posljednjih mjesec na radnom mjestu stradala četiri građevinska radnika, među kojima je bilo i neprijavljenih.

Uvođenje crnih lista podržava i predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić, koja kaže da je to uobičajena praksa u regionu i svijetu. Ona smatra da bi to sigurno imalo pozitivan efekat na smanjenje broja radnika na crno.

"Međutim, tu se javlja drugi problem, a to je kako zaštititi radnika koji prijavi da radi na crno. Poslodavac vrlo brzo sazna ko ga je prijavio i nađe način kako da mu da otkaz. Kroz izmjene zakona o inspekcijama ili podzakonskim aktom trebalo bi inspektoru dati mandat da prati tog radnika bar godinu, da se vidi da mu nije namješten otkaz ili je natjeran da potpiše sporazumni prekid radnog odnosa", kaže Mišićeva.

S druge strane, ima i onih koji smatraju da bi javno objavljivanje imena nesavjesnih poslodavaca bio samo još jedan spisak.

"Već su objavljivane razne liste neredovnih platiša poreza, ali se u praksi pokazalo da to nema efekta. Onoga ko krši propise ni objavljivanje imena neće natjerati da promijeni ponašanje", naglasio je ekonomista Predrag Duduković.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije objavilo je na svom sajtu spisak sa imenima 21 poslodavca kod kojih su zatečena lica na radu na crno. Prema tom spisku, prilikom vanrednih inspekcijskih nadzora na gradilištima u Beogradu, 61 lice koje je radilo na crno zatečeno je kod 16 poslodavaca koji su registrovani u Agenciji za privredne registre, ali i kod pet neregistrovanih subjekata.

Savanović je rekao da radna grupa radi na izradi strategije u oblasti zaštite na radu.

"U njen rad uključićemo sindikat i poslodavce, ali i sve koji mogu dati doprinos izradi kvalitetnog dokumenta koja će doprinijeti najvećoj mogućoj zaštiti na radu", kazao je Savanović.


IZVOR: Vebsajt Glas srpske, 06.09.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772