Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI I DOBROBITI ŽIVOTINJA: Tokom amandmanske faze predviđene poslovnikom Doma naroda PSBiH nije bilo uloženih amandmana na Prijedlog zakona. U međuvremenu, Komisija je primila dopise nevladinih organizacija koje se bave zaštitom dobrobiti životinja, kao i udruženja uzgajivača životinja radi proizvodnje krzna

07.09.2017.


U organizaciji Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu je održana Javna rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koja je okupila više od 100 učesnika, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, proizvođača kože i krzna, te akademske zajednice, nevladinih i međunarodnih organizacija.

Predsjedavajući komisije Halid Genjac upoznao je prisutne o proceduri u kojoj se Prijedlog zakona nalazi, te pojasnio da tokom amandmanske faze predviđene poslovnikom Doma naroda PSBiH nije bilo uloženih amandmana na Prijedlog zakona. U međuvremenu, Komisija je primila dopise nevladinih organizacija koje se bave zaštitom dobrobiti životinja, kao i udruženja uzgajivača životinja radi proizvodnje krzna.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kožul, u ime predlagača zakona, pohvalio je provođenje javne rasprave i iznio motive predlaganja tog zakonskog rješenja. Naglašavajući važnost Arhuske konvencije, Kožul je upoznao učesnike javne rasprave o rezultatima istraživanja o uzgoju životinja radi proizvodnje krzna do kojih je došao Istraživački sektor PSBiH.

Nakon okončane diskusije, predsjedavajući Genjac zaključio je da je Javna rasprava postigla cilj jer su iznesena različita mišljenja o ovoj problematici. Informirao je prisutne da će to radno tijelo izraditi transkript s provedene Javne rasprave, o čijem će sadržaju upoznati poslanike i delegate oba doma PSBiH, nakon čega će u Domu naroda PSBiH biti nastavljena zakonodavna procedura o ovom Prijedlogu zakona, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


Izvor: Vebsajt Vijesti, 05.09.2017.

Naslov: Naslov: Redakcija