Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS USTAVNOM SUDU BIH UPUTILA ODGOVOR NA ZAHTJEV ZA DONOŠENJE PRIVREMENE MJERE


Narodna skupština Republike Srpske uputila je Ustavnom sudu BiH Odgovor na podneseni Zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, od 24. avgusta, kojim se od Ustavnog suda traži da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene Odluke o raspisivanju republičkog referenduma.

U Odgovoru, čiji konačan tekst je utvrdio Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine, od Ustavnog suda BiH se traži da obaci Zahtjev, te da ga oglasi nedopustivim, neprihvatljivim i neosnovanim i da ne prihvati prijedlog za donošenje privremene mjere.

U Odgovoru se ističe da Odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine i traži od Ustavnog suda BiH da akcenat stavi na stavljanje van snage Odluke Ustavnog suda BiH broj:U-3/13 od 26. novembra 2015. godine.

Narodna skupština Republike Srpske navodi da se ni ustavnim ni zakonskim rješenjima na kojima se zasniva Odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine, te da je stoga, podneseni Zatjev sporan u proceduralno-pravnom smislu i istim se neutemeljeno problematizuje održavanje referenduma, što je potpuno neosnovano i neprihvatljivo.

U Odgovoru, koji je iz Narodne skupštine otpremljen Ustavnom sudu BiH, ističe se da je "Zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska", kako je to navedeno u Zahtjevu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, isključivo politički, a ne pravni akt.


Izvor: Press služba Narodne skupštine Republike Srpske, 06.09.2016.