Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT REGISTRA FISKALNIH I PARAFISKALNIH NAMETA RS: Privrednici i građani RS suočeni sa 346 neporeskih, odnosno parafiskalnih nameta. Među njima je 287 naknada, 47 taksi, sedam kazni i dvije vrste članarina. Kada je riječ o fiskalnim nametima, postoji 15 vrsta direktnih poreza, te šest oblika doprinosa


  • NACRT REGISTRA FISKALNIH I PARAFISKALNIH NAMETA RS: Privrednici i građani RS suočeni sa 346 neporeskih, odnosno parafiskalnih nameta. Među njima je 287 naknada, 47 taksi, sedam kazni i dvije vrste članarina. Kada je riječ o fiskalnim nametima, postoji 15 vrsta direktnih poreza, te šest oblika doprinosa

Stabla u šumi nameta koje plaćaju privrednici i stanovnici u Srpskoj konačno su prebrojana, a utvrđeno je da su suočeni sa čak 367 različitih vrsta dažbina.

Vlada RS završila je Nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih nameta u kojem je navedeno da su privrednici i stanovnici suočeni sa 346 neporeskih, odnosno parafiskalnih nameta. Među njima je 287 naknada, 47 taksi, sedam kazni i dvije vrste članarina.

Kada je riječ o fiskalnim nametima, postoji 15 vrsta direktnih poreza, te šest oblika doprinosa.

U Ministarstvu finansija RS naglasili su da su u saradnji sa USAID-om pripremili Nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali nisu mogli da otkrivaju detalje.

- Radni dokument je proslijeđen svim ministarstvima i lokalnim zajednicama i on sadrži 367 fiskalnih i parafiskalnih davanja - naglasili su u Ministarstvu finansija.

Dodali su da su u izradu Nacrta registra bile uključene sve republičke institucije uključene u fiskalna i parafiskalna davanja i lokalne zajednice.

- Nacrt registra donosi pregled svih direktnih poreza, doprinosa, taksi, naknada, članarina i kazni koji se mogu naplaćivati u RS - istakli su u Ministarstvu finansija.

Vlada se u Ekonomskoj politici RS za ovu godinu obavezala da će kreirati registar fiskalnih i parafiskalnih davanja u Srpskoj. U Ministarstvu finansija ističu da je cilj njegovog uspostavljanja jačanje transparentnosti naplate javnih prihoda, uspostavljanje javne kontrole nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana, te saradnja vlasti, građana i privrede u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, koji će doprinositi povećanju konkurentnosti domaće privrede i rastu životnog standarda stanovništva.

Nacrt registra naći će se na sjednici Vlade RS u idućih 15 dana, a ukoliko bude usvojen, biće postavljen na portal Vlade i Ministarstva finansija kako bi javnost imala uvid i mogla dostaviti primjedbe i sugestije.

- Poslije toga slijedi kreiranje prijedloga registra koji će biti upućen Vladi na razmatranje, a zadnji korak je njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini RS - naveli su u Ministarstvu finansija.

Privredna zajednica već godinama kao jednu od najvećih prepreka u poslovanju navodi upravo mnoštvo fiskalnih i parafiskalnih nameta. Portparol Privredne komore RS, Vladimir Blagojević, rekao je da već nekoliko godina traže da bude izrađen registar parafiskalnih nameta kako bi bilo sagledano koliko ih je i koliko novca privrednici izdvajaju za njih.

- Insistirali smo na uspostavljanju registra jer ćemo jedino na taj način imati jasan pregled obaveza i nameta koji su prevaljeni na teret privrede i koji predstavljaju jednu od kočnica privrednog razvoja - naveo je Blagojević.

Naglasio je da će registar ukazati i na veličinu opterećenja i prihode koje na osnovu njih ubiraju oni koji su ih kreirali, ali i namjenu i trošenje prikupljenog novca.

- Na osnovu toga moći će se ocjenjivati svrsishodnost svakog postojećeg ili novog nameta, potreba mijenjanja propisa, te ukidanja ili smanjenja opterećenja - naveo je Blagojević.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković kaže da Nacrt registra fiskalnih i parafiskalnih nameta pokazuje koliko je teško poslovati u RS.

- Sada se vidi da je većina tih nameta neporeska. Zbog toga veliki broj ljudi koji počinju da obavljaju svoju djelatnost ne znaju koliko će nameta plaćati, već u toku poslovanja i rada nailaze na različite vrste parafiskalnih nameta i samim tim im se javljaju i troškovi na koje nisu računali. Ogroman broj nameta dovodi u zabludu one koji žele da se bave privrednom djelatnošću - naglasio je Duduković.

Istakao je da je sasvim jasno da je u Srpskoj potrebno smanjiti poreze i doprinose na plate, ali da je i to nedovoljno pored ogromnog broja parafiskalnih nameta.

- Prvi korak koji je potrebno preduzeti je objava registra parafiskalnih nameta kako bismo imali uvid koliko ih ima. Druga faza je da mnogi od tih nameta budu ukinuti, a oni koji imaju opravdanje za postojanje da u izvjesnoj mjeri budu smanjeni - rekao je Duduković i dodao da pojedini parafiskalni nameti nemaju ni zakonsko uporište, odnosno da za njihovo donošenje i stupanje na snagu ne postoji nikakva odluka, niti bilo koji drugi akt.

Izrada registra parafiskalnih nameta jedna je od obaveza koju je vlast na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta preuzela u reformskoj agendi dogovorenoj sa EU.

Za uspostavljanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta zadužena su ministarstva finansija BiH, RS i FBiH, te vlasti Brčko distrikta, a posao je pod budnim okom ugledne revizorsko-konsultantske kompanije "PricewaterhouseCoopers".

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Marijana Miljić, 06.07.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772