Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI FBIH: Neki od prijedloga Udruženja poslodavaca uvršteni u Nacrt zakona

07.06.2024.


Federalno ministarstvo trgovine održalo je u Mostaru prvu od pet planiranih javnih rasprava o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini, nakon što su oba doma Parlamenta FBiH usvojila Nacrt ovog zakona.

Ovom prilikom, federalni ministar trgovine Amir Hasičević podsjetio je da su prilikom izrade zakona u radnu grupu bili uključeni svi akteri na koje se zakon odnosi, te da je tekst usklađen s potrebama trgovaca, potrošača, sindikata, ali i evropskim zakonodavstvom.

- Svakodnevno dobivamo na desetine mailova, neke razmatramo, na neke odgovaramo, za neke imamo različite stavove. Javna rasprava doprinosi boljem razumijevanju određenih odredbi, a ovim zakonom je definirano jako puno bitnih stvari. Radi se na novom zakonu koji bi trebao zamijeniti dosadašnji, arhaični i nadamo se da ćemo u ovoj javnoj raspravi dobiti dobre primjedbe i sugestije, te ćemo zajednički doći do cilja, a to je funkcionalan zakon koji se može provesti u praksi - rekao je ministar Hasičević.

Govoreći o prijedlozima Udruženja poslodavaca, a koji se odnose na uvođenje elektronske evidencije i QR kodove u Prijedlog zakona, ministar Hasičević je kazao da su neka rješenja već uvrštena, a ona koja nisu bit će tretirana Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o e-trgovini koje ovo ministarstvo također priprema.

Dio rasprave odnosio se i na određivanje radnog vremena prodajnih objekata i neradnoj nedjelji. Predstavnici Privredne komore FBiH naveli su primjere iz gradova u kojima je neradna nedjelja zaživjela i ocijenili da je praksa pokazala kako u tim sredinama nije došlo do većih problema, te da su se kupci brzo prilagodili.

Ministar Hasičević podsjetio je da je namjera bila objedinjavanje propisa na nivou Federacije, te da su analize pokazale da bi preraspodjela rada prodajnih objekata sa sedam na šest dana u sedmici bila višestruko korisna i za trgovce i za potrošače.

- Do sada je, što se tiče same neradne nedjelje, to pitanje prema postojećem zakonu bilo ostavljeno na odlučivanje lokalnim zajednicama, od kojih su neke uvele neradnu nedjelju, a druge nisu, što je predstavljalo problem i radnicima i trgovačkim lancima. Razgovarali smo sa Sindikatom trgovačkih radnika, koji se uz peticiju i druge način nastojao izboriti za tu neradnu nedjelju. Razgovarali smo i sa poslodavcima koji su više nego spremni na jedno takvo zakonsko rješenja, a njihov motiv je bio i taj da se to riješi na razini Federacije kako bi imali jedinstvena rješenja – rekao je ministar Hasičević.

Naglasio je da neradna nedjelja zakonu daje i socijalni efekt, budući da je nedjelja dan za porodicu.

- Dosta uslužnih i javnih institucija ne radi nedjeljom, pokazalo se da (pre)opterećenje radnika tokom sedam dana prouzrokuje samo pad produktivnosti. Nedjelja se nametnula kao logičan izbor. Napravili smo i analize, uzeli smo Mostar, Bijeljinu kao pogranično područje, ostale velike trgovačke lance i mjerili njihove promete. O padu prometa nema uopće govora, čak se vidi da se promet od nedjelje preraspodijelio na subotu i ponedjeljak, a slično je i u susjednoj Hrvatskoj – istaknuo je federalni ministar.

Na javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici poslodavaca, potrošača, sindikata, te Privredne komore FBiH. U narednih mjesec dana javne rasprave održat će se i u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Bihaću. Na web stranici Federalnog ministarstvo trgovine objavljen je i obrazac putem kojeg svi zainteresovani mogu slati prijedloge i sugestije. Konstruktivni prijedlozi bit će uvršteni u tekst zakona koji u formi Prijedloga ponovo ide u parlamentarnu proceduru do konačnog usvajanja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Vlade FBiH, 06.06.2024.

Naslov: Redakcija