Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNI ZAKONA O POREZU NA DODATNU VRIJEDNOST: Predviđeno ukidanje PDV-a na doniranu hranu

07.06.2023.


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na novoj sjednici raspravljat će o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojim bi se ukinulo plaćanje PDV-a na doniranu hranu.

Ovim zakonom predviđeno je oslobađanje plaćanja poreza na doniranu hranu, a o njemu će se razgovarati na inicijativu zastupnika i zastupnica, od kojih je jedan od predlagača Saša Magazinović.

"Briga za ljude koji se nalaze u stanju potrebe za trenutak je uklonila političke razlike i ujedinila predstavnike i predstavnice građana u plemenitoj namjeri", ukazao je ranije Saša Magazinović, jedan od predlagača ovog zakona.

Podsjećamo, početkom ove godine Magazinović je govorio o sprječavanju zloupotreba u procesu oslobađanja donirane hrane od plaćanja PDV-a, koji je dio projekta "Niko gladan, niko sam".

Problem gladi u BiH sve je veći, a prema podacima UN-a godišnje u našoj zemlji uništi preko 400.000 tona hrane, dok u isto vrijeme svaka peta osoba nema šta da jede svaki dan. U javnim kuhinjama dnevno se hrani oko 18.000 osoba, a veliki broj ljudi dobija i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći sa namirnicama kako bi preživjeli.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u nastao je iz inicijative "Niko gladan. Niko sam", koju provodi Fondacija Mozaik sa Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, te fondacijama Trag i Catalyst Balkans, uz finansijsku podršku USAID-a.

Do sada je ovom zakonskom projektu podršku pružila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja je asistirala i u adekvatnom definisanju prijedloga zakona. Osim toga, UIO je pripremio i nacrt dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivaje BiH bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 06.06.2023.

Naslov: Redakcija