Zastava Srbije

ZAKON O AUDIO-VIZUELNIM DJELATNOSTIMA RS: Sredstva za razvoj i podršku audio-vizuelnim djelatnostima obezbjeđuju se iz budžeta Republike Srpske u iznosu od 0,1% poreskih prihoda, umanjenih za doprinose za socijalno osiguranje

07.06.2022.


Novim Zakonom o audio-vizuelnim djelatnostima poboljšan je i unapređen normativni okvir kinematografske djelatnosti, koji je prethodno bio utvrđen Zakonom o kinematografiji Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 37/2009) iz 2009. godine, a prepoznati su i razni novi vidova digitalne umjetnosti, odnosno audio-vizuelnog stvaralaštva, koji su prisutni na tržištu Republike Srpske. Nova zakonska rješenja su usklađena sa međunarodnim i evropskim standardima u oblasti audio-vizuelne djelatnosti, a posebno sa novim informacionim i digitalnim okruženjem koje je znatno izmijenjeno u odnosu na period kada je donesen prethodni zakon iz 2009. godine.

“Savremena praksa je pokazala da je audio-vizuelna djelatnost profitabilna i višestruko korisna za društvo i privredu i zbog toga je novim zakonskim rješenjem dodatno razvijeno poslovno okruženje koje je sada pogodno za snimanje filmova, a koje će pozitivno uticati ne samo na domaću filmsku produkciju, nego i na neke druge privredne grane kao što su ugostiteljstvo i turizam. S ciljem privlačenja inostranih producenata novim zakonskim rješenjem je uređeno da se daje podsticaj investitorima da u Republici Srpskoj proizvode audio-vizuelna djela", rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Dodala je da će novi pravni okvir, koji podrazumijeva novi Zakon o audio-vizuelnim djelatnostima, omogućiti nesmetan razvoj audio-vizuelne djelatnosti, te usklađivanje sa aktuelnim kretanjima u regionu i Evropi.

“Najvažnija činjenica jeste da je novim Zakonom o audio-vizuelnim djelatnostima predviđeno da se sredstva za razvoj i podršku audio-vizuelnim djelatnostima obezbjeđuju iz budžeta Republike u iznosu od 0,1% poreskih prihoda, umanjenih za doprinose za socijalno osiguranje, što je ključno za kontinuiran razvoj i opstanak kinematografije u Republici Srpskoj. Novim zakonskim rješenjem po prvi put je obezbijeđen kontinuitet u finansiranju audio-vizuelne djelatnosti u Republici Srpskoj", rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Rekla je i da su nova zakonska rješenja za oblast audio-vizuelne djelatnosti definisana na osnovu uspješno organizovane stručne rasprave i da su zainteresovani pojedinci dali značajan doprinos u unapređenju novog Zakona u odnosu na Zakon iz 2009. godine, te da će sva nova zakonska rješenja osmogućiti Audio-vizuelnom centru Republike Srpske uspješno ostvarivanje postavljenih ciljeva.

“Domaće i inostrane producentske kuće, na osnovnu novog Zakona o audio-vizuelnim djelatnostima, dobiće dodatnu motivaciju da nastave sa sprovođenjem svojih važnih projekata koji će dati dodatni doprinos razvoju oblasti, kulture i umjetnosti uopšte, ali i razvoju kreativne ekonomije i privrede u cjelini", rekla je ministar Natalija Trivić.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 02.06.2022.

Naslov: Redakcija