Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

BIH NASTAVLJA IZVOZ KROMPIRA U EU

07.06.2018.


Nije utvrđeno prisustvo ispitivanih karantinskih štetnih organizama na krompiru koji je proizveden u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, navodi se u Izvještaju koji je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji (EK).

Kako je saopšteno iz Vijeća ministara BiH, to praktično znači da BiH ispunjava fitosanitarne zahtjeve za nastavak izvoza u zemlje Evropske unije i za plasman na domaće tržište.

- Izvještaj je sačinjen u sklopu programa posebnog nadzora (sistemske kontrole) karantinskih štetnih organizama na krompiru u Bosni i Hercegovini koji provodi Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima poljoprivrede i Brčko distrikta - navodi se.

Bosna i Hercegovina je jedna od malobrojnih zemalja izvan Evropske unije koja od polovine 2015. godine može sa EU trgovati merkantilnim krompirom, nakon što je priznata kao zemlja bez prisustva prstenaste truleži krompira.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 06.06.2018.

Naslov: Redakcija