Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Postoji neusaglašenost oko odredbi zakona koji se odnose na pojedine osnovne pojmove u vezi mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, uspostavljanje Centralnog registra stvarnih vlasnika, pristupa informacijama iz Centralnog registra stvarnih vlasnika, mogućnost elektronske identifikacije klijenata, definiranja pojedinih obveznika Zakona i nadzora nad radom obveznika

07.05.2021.


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić održao je sastanak s predstavnicima institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta, koje učestvuju u izradi Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Zbog neusvajanja tog dokumenta BiH bi se ponovo mogla naći na sivoj listi međunarodnih tijela za kontrolu sistema borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF, MONEYVAL i EU), kao zemlja koja ne ispunjava međunarodno prihvaćene standarde u toj oblasti.

Cikotić je podsjetio da je BiH već bila na takvoj listi FATF-a i Evropske unije što je imalo velike političke, ekonomske i finansijske posljedice za BiH.

"Radna grupa koju je formiralo Vijeće ministara BiH uradila je značajan dio posla na izradi teksta Nacrta zakona, ali nije se mogla usaglasila oko odredbi zakona koji se odnose pojedine osnovne pojmove u vezi mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, uspostavljanje Centralnog registra stvarnih vlasnika, pristupa informacijama iz Centralnog registra stvarnih vlasnika, mogućnost elektronske identifikacije klijenata, definiranja pojedinih obveznika Zakona i nadzora nad radom obveznika", navodi.

Rukovodioci nadležnih institucija su pokušali približiti stavove radi potpunog usklađivanja ovog zakona s relevantnim međunarodnim standardima koji predstavljaju međunarodne obaveze i za BiH.

"Ministar Cikotić je prije sastanka ponudio nekoliko mogućih rješenja za sporne tačke zakona, ali o njima nije postignuta saglasnost", saopćeno je.

Na sastanku je zaključeno da će ministar Cikotić informirati Vijeće ministara BiH o do sada poduzetim mjerama na izradi zakona i potrebi poduzimanja narednih koraka u usaglašavanju Nacrta Zakona o sprječavanju pranja novca i finsiranja terorističkih aktivnosti.


IZVOR: Vebsajt Klix, 05.05.2021.

Naslov: Redakcija