Zastava Srbije

REPUBLIČKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RS: Od 7. maja ograničenje kretanja od 22.00 do 5.00 časova, a od 11. maja 2020. godine moći će da rade predškolske ustanove, frizerski saloni, kafići i privatne stomatološke ordinacije

07.05.2020.


Republički štab za vanredne situacije održao je danas 31. sjednicu putem video linka.

Predsjednik Vlade i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Radovan Višković je objasnio da će od 7. maja ograničenje kretanja biti od 22.00 do 5.00 časova, a da će od 11. maja moći da rade predškolske ustanove, frizerski saloni, kafići i privatne stomatološke ordinacije.

"Od 11. maja biće dozvoljen rad, uz poštivanje propisanih mjera, frizerskih i kozmetičkih salona, kafića, roštiljnica, javnog prevoza lica na područnim i republičkim autobuskim linijama, ustanova predškolskog obrazovanja, privatnih stomatoloških ordinacija, fitnes-centara, auto-škola, restorana, priređivača igara na sreću i teretana na otvorenom", rekao je premijer Višković.

Predsjednik Vlade je napomenuo da nije data saglasnost za rad hotela, hostela i bioskopa, pozorišta, dječijih igraonica, kao i rad profesionalnih sportskih kolektiva.

Prema njegovim riječima, Republički štab za vanredne situacije je, uz preporuke struke, donio odluku da od 6. maja nije obavezno nošenje rukavica na javnim mjestima, ali da ostaje obaveza da se rukavice nose u zatvorenom prostoru, dok obaveza nošenja maski ostaje na snazi.

Premijer Višković je naveo da je za lica od 65 godina starosti i starije dozvoljeno kretanje od 7.00 do 13.00 časova svakim danom.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije istakao je da je donesena odluka da 18 respiratora bude podijeljeno zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, kao i odluka da u Đački dom u Doboju budu smještena lica koja su pozitivna na virus korona u toj regiji.

Predsjednik Vlade je rekao da su zadužena resorna ministarstva, Ministarstvo trgovine i turizma da sa ugostiteljima i Ministarstvo privrede da sa Zanatsko-preduzetničkom komorom i Institutom za javno zdravstvo, da organizuju sastanke na kojima će biti pojašnjene procedure koje se odnose na neometan početak rada različitih subjekata.

"Na sve naše mjere saglasnost je dala struka. Nismo ništa uradili mimo struke, iako je tačno da je u prethodnih par dana bilo više oboljelih od virusa korona. Međutim, iz današnjeg izvještaja je vidljivo da je broj oboljelih smanjen", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 06.05.2020.

Naslov: Redakcija