Zastava Srbije

U PRIPREMI IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU RS

07.04.2023.


U Republici Srpskoj biće dodatno unapređena prava osiguranika penziono-invalidskog osiguranja, a radiće se i na donošenju nove uredbe o medicinskom vještačenju, dogovor je ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića i direktora Fonda PIO Republike Srpske Mladena Milića.

Milić je upoznao Egića i o prethodnim aktivnostima, kao što su upravni postupci za buduće penzionere koje Fond donosi u najkraćem roku.

Budući korisnici prava koji očekuju ispunjavanje jednog od uslova za penziju trebalo bi da se pravovremeno obrate u najbližu poslovnicu Fonda i pokrenu kompletiranje zahtjeva, te pribavljanje potvrde staža.

Milić je naveo je da se upravni postupci sprovode i donose rješenja u kraćem periodu od 60 dana, koliko je zakonski propisano.

Milić je pojasnio da su se prošle godine u prosjeku upravni postupci sprovodili u roku od 24 dana.

- Znači, svako onaj ko je podnio zahtjev za ostvarivanje prava na penziju ili bilo koji drugi zahtjev za ponovni obračun ili proračun penzije za izdavanje uvjerenja o ukupnom penzijskom stažu, sve se to rješavalo u roku od jednog do 60 dana - naveo je Milić.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra u resoru za rad i zapošljavanje Ernest Basalo podsjetio je da se u skupštinskoj proceduri očekuju izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i da je tokom sastanka bilo riječi i o donošenju nove uredbe o medicinskom vještačenju u Fondu PIO.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, 04.04.2023.

Naslov: Redakcija