Zastava Srbije

OSNOVANA FACEBOOK GRUPA GRAĐANA BIH VAKCINISANIH U SRBIJI: Za naše građane koji su vakcinisani u Srbiji ne postoji registar niti u jednom sistemu u BiH

07.04.2021.


Proteklog vikenda u susjednoj Srbiji vakcinisalo se više od 20.000 građana BiH. Brojni građani, razočarani odgovorom naših vlasti na pandemiju i (ne)nabavku vakcina, spas su potražili kod komšija. Jedan od njih je i Sarajlija Irfan Godinjak, koji je napravio i Facebook grupu "Građani BiH vakcinisani u Srbiji".

Otkrio je da je na ideju da napravi grupu došao kada je shvatio da za naše građane koji su vakcinisani u Srbiji ne postoji registar niti u jednom sistemu u BiH.

- Analizirajući online sistem prijave za vakcinaciju u Srbiji, uvidio sam da je koncipiran da bude dio neke međunarodne razmjene. Istovremeno, razumijem da EU, Australija, ali i druge zemlje u svijetu rade na sistemima koji će u konačnici omogućiti razmjenu ovih podataka. BiH, koliko sam informiran, u ovom trenutku nema jedinstveni registar vakcinisanih građana i do sada nije jasno da li će se na državnom nivou bilo šta napraviti. Sve upućuje na to da u bližoj budućnosti ne može doći do jednostavne razmjene podataka između Srbije i BiH - ističe Godinjak.

Smatra da je neophodno da svi građani vakcinisani u Srbiji budu zavedeni u sistem i tretirani isto kao oni koji se vakcinišu u BiH.

Naglašava da cilj grupe, koja ima već više od 300 članova i taj broj konstantno raste, nije ultimativno okupiti što više građana u smislu brojke, nego okupiti ljude koji dijele isto iskustvo te artikulirati zajednički stav prema institucijama na svim nivoima vlasti.

- Ukoliko se ovaj problem ne adresira što prije, lako se možemo dovesti u situaciju da ćemo za prelazak granice čekati u redovima ispred laboratorija kako bismo uradili PCR ili neki drugi test koji se od nas zahtijeva - kaže Godinjak.

U narednom periodu obratit će se nadležnim institucijama.


IZVOR: Vebsajt Avaz, H. Javor-Ibrahimbegović, 03.04.2021.