Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

FORMIRANA RADNA GRUPA ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA ODLAGANJA RADIOAKTIVNOG OTPADA NA GRANICI BIH


Radna grupa koja želi spriječiti odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u općini Dvor (Hrvatska), u neposrednoj blizini BiH, konstituirana je 6. aprila 2016. godine, u Sarajevu.

Predsjedavajuća Grupe, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, rekla je da je odlučeno da se zajednički pripremi tekst rezolucije koji će obavezati sve predstavnike u zajedničkim institucijama, Ministarstvo vanjskih poslova, Parlament i Predsjedništvo BiH, da diplomatski sa Hrvatskom pokušaju postići dogovor da hrvatske vlasti ne odaberu ovu lokaciju.

"Zaključili smo da posredstvom Ministarstva vanjskih poslova tražimo da nam Hrvatska omogući tri rasprave. Još nismo dobili odgovor, ali nadam se da ćemo ga dobiti ovih dana i da će stručna rasprava biti održana u Bihaću, Novom Gradu i Sarajevu", naglasila je Golićeva.

Ona je istakla da je cilj da svi organi Hrvatske čuju mišljenje i stručne javnosti i predstavnika BiH, s obzirom na to da su stanovnici svih općina u slivu rijeke Une i njenih pritoka rekli eksplicitno "ne".

Golićeva je podsjetila da je i Vlada Unsko-sanskog kantona donijela rezoluciju kojom je rekla "ne" odlagalištu, jer je ugroženo 230.000 stanovnika koji žive od poljoprivrede, turizma, pčelarstva, uzgoja stoke, a proizvodi koji bi se tu proizvodili sigurno ne bi mogli imati plasman na bilo koje tržište.

Ona je podsjetila da je "ne" reklo i oko 90 odsto stanovnika općine Dvor u Hrvatskoj, bez obzira na sredstva koja su im nuđena da to prihvate.

Prema njenim riječima, u više navrata je ukazano da se ova lokacija, prema mišljenju stručnjaka, nalazi na veoma trusnom području, (šesti i sedmi stepen trusnosti), vodopropusnih stijena i tri kilometra od prvog grada, odnosno od općine Novi Grad.

"Ljudi traže od nas da, posredstvom naših institucija, ne dozvolimo da to mjesto postane odlagalište radioaktivnog otpada, na početku skladište, a poslije odlagalište. Mi treba da spriječimo nove egzoduse stanovništva tog lokaliteta, pa i šire", ukazala je Golićeva.

Golićeva je rekla da Radnu grupu čine predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ministarstava vanjskih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i direktor Agencije za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH, da je usvojen Poslovnik o radu i da će sve odluke biti donošene konsenzusom.

Član Radne grupe Mario Karamatić rekao je da Trgovska gora nije adekvatna za zbrinjavanje nuklearnog otpada i da će Radna grupa učiniti sve da Hrvatska potraži drugu lokaciju za te namjene.

"Imamo službene i neslužbene puteve. Svi imamo neke kontakte, pa i sa Evropskim parlamentom. Obećavam da ću uraditi sve da dođem do koleginice Marijane Petir i da ona pokrene pitanje Trgovske gore u Evropskom parlamentu", naglasio je Karamatić.

Član Radne grupe Jasmin Emrić rekao je da su i građani BiH i Hrvatske koji žive u ovoj regiji protiv odlaganja radioaktivnog otpada na ovoj lokaciji, ali i svakoj drugoj mikrolokaciji na Trgovskoj gori, jer bi to ugrozilo zdravlje građana u BiH i Hrvatskoj.

Emrić je ukazao i da se umanjuje perspektiva razvoja tog područja, što će biti razlog da ne samo mladi, već i oni koji ne vide perspektivu na tom području napuste svoje domove.


Izvor: Vebsajt BHRT, 06.04.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772