Zastava Srbije

PISANJE IZVJEŠTAJA INTERNE REVIZIJE: PRAVILA, SAVJETI I TEHNIKE: Paragraf Lex organizuje savjetovanje na Ilidži 17. aprila 2024. godine

07.03.2024.


Kompanija Paragraf Lex organizovaće, 17. aprila 2024. godine, savjetovanje na temu “Pisanje izvještaja interne revizije: pravila, savjeti i tehnike”.

Savjetovanje će biti održano u Hotelu Hollywood Sarajevo, Dr. Mustafe Pintola 23, Ilidža.

Kompanija Paragraf Lex organizuje savjetovanje za interne revizore koje ima za cilj ilustirirati važnost izrade dobrog revizorskog izvještaja koji predstavlja krajnji proizvod interne revizije, sa posebnim osvrtom na savjete i tehnike koji mogu poboljšati kvalitet revizorskog izvještaja. Kvalitetan revizorski izvještaj stvara veću vrijednost za čitatelje i motiviše ih na djelovanje, a takođe štedi vrijeme jer je jednostavan i efikasan.

Pisanje izvještaja interne revizije čini važan i nezaobilazan segment ukoliko se želi unaprijediti sama reputacija internih revizora uz osiguranje dodane vrijednosti funkcije interne revizije. Sam izvještaj se može posmatrati kao komunikacijski alat koji osigurava informacije o rezultatima provedene interne revizije, dok, s druge strane, kvalitetan izvještaj može predstavljati i potencijalno sredstvo za impresioniranje, budući da je to jedini direktni “proizvod” nakon obvaljene interne revizije, što mu dodatno daje na važnosti.

Zbog svega navedenog pozivamo vas da aktivno uzmete učešće na našem događaju sa predavačima sa dugogodišnjim iskustvom i poboljšate svoje buduće revizorske izvještaje pomoću naših savjeta i trikova kako bi povećali jasnoću izvještaja i produbili učinak kompletne revizije.

Savjetovanje će omogućiti učesnicima da steknu informacije i praktična znanja koja se odnose na aktivnosti internih revizora prilikom sačinjavanja revizorskih izvještaja, kao i znanja koja se odnose na kriterije i kvalitet izvještaja u internoj reviziji, a koje će moći primijeniti u svom budućem radu.

Prisustvo savjetovanju se priznaje kao program kontinuirane profesionalne edukacije kod Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH (broj časova će biti određen naknadno).

Savjetovanje je namijenjeno ovlašćenim internim revizorima, ali i drugim zainteresovanim licima koja žele proširiti svoja znanje o izvještajima interne revizije i povezanim područjima.

Teme savjetovanja:

Pravna regulativa i standardi kao kriteriji izvještavanja, tj. saopštavanja rezultata interne revizije:

 • Propisi i pravila za izradu izvještaja interne revizije
 • Aktuelni standardi interne revizije koji ukazuju na važnost kriterija i kvaliteta kod saopštavanja rezultata interne revizije (serija 2400)
 • Zahtjevi novog standarda interne revizije 15.1: Finalni izvještaj o angažmanu
 • Pregled elemenata značajnih za unapređenja izvještaja - primjer iz prakse

Savjeti i tehnike za pisanje izvještaja interne revizije, zasnovani na konkretnim primjerima, obuhvatajući:

 • Područja koja treba razmotriti prije pisanja izvještaja
 • 5C okvir u pisanju izvještaja
 • Strukturiranje revizorskog izvještaja
 • Pisanje nalaza
 • Davanje preporuka

Aktuelna pitanja vezana za kvalitet revizorskih izvještaja (mogući izazovi za interne revizore):

 • Zašto je važan izvještaj interne revizije?
 • Šta je važno čitaocu?
 • Mogućnosti poboljšanja čitljivost izvještaja?
 • Karakteristike dobro napisanih nalaza i preporuka

Predavači:

 • Dragana Kosorić - interni revizor, Ministarstvo finansija i trezora BiH
 • Munevera Dedić - načelnik Odjeljenja za internu reviziju, Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Detaljne informacije o savjetovanju (način prijave, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici “Pisanje izvještaja interne revizije: pravila, savjeti i tehnike“.


IZVOR: Redakcija Paragraf Lex, 06.03.2024.