Zastava Srbije

NOVA BANKA PREUZELA SBERBANKU

07.03.2022.


Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput izjavio je da Sberbanka u Republici Srpskoj ima novog vlasnika - Novu banku AD.

On je rekao da je dlučeno da se Sberbanka proda Novoj banci, kao najvećoj banci u Republici Srpskoj.

,,Banka otvara vrata i najnormalnije radi. Mi smo iskoristili pravo u restrukturisanju da pronađemo kupce i prodamo akcije /Sberbanke/ kojima od nedjelje, 27. februara, upravlja Agencija za bankarstvo", naveo je Šuput.

On je napomenuo da u ovom trenutku detalje transakcije nije moguće iznijeti u javnost jer su dio poslovne tajne, dodajući da su ovim potezom zaštićeni kapital, deponenti, klijenti i više od 400 zaposlenih u Sberbanci.

Šuput je podsjetio da je ta banka bila sistemska i da je Vlada Republike Srpske bila dužna da brine o njoj, te naveo da je to zajednički urađeno, da je izabrani partner Nova banka prva u Srpskoj, a treća u BiH i da je to domaća banka.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović zahvalila je Agenciji za bankarstvo koja je brzo reagovala i Novoj banci koja je odlučila da kupi Sberbanku i istakla da finansijsko tržište u Republici Srpskoj ostaje stabilno.

"Problemi u ovoj banci nisu proistekli ni našom voljom, ni našom krivicom. Vlada je stala iza Sberbanke kako klijenti ne bi ostali bez svojih depozita, a zaposleni u ovoj banci bez posla", rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Ona je naglasila da je Nova banka domaća i velika banka, da će finansijski sektor Srpske i dalje ostati stabilan, a da klijenti Sberbanke više nemaju potrebe da brinu jer ona nastavlja da radi u okviru Nove banke.

Direktor Nove banke Siniša Adžić zahvalio je Vladi Republike Srpske i Agenciji za bankarstvo za napore koje su učinili prethodnih dana po pitanju Sberbanke.

"Kao najveća banka u Republici Srpskoj osjetili smo odgovornost i potrebu da se uključimo u ovaj proces i drago mi je što smo kupili akcije Sberbanke. Sberbanka je kvalitetna banka sa sposobnom upravom i dobrim ljudima. Problem banke je bila likvidnost i ništa drugo", rekao je Adžić.

On je naveo da je Nova banka, kao najveća banka u Srpskoj, osjetila odgovornost i potrebu da se uključi u proces i učestvuje u ponudi za kupovinu.

"Novu banku, osim dobrih rezultata u prošloj godini krasi i jako velika likvidnost i naš iznos sredstava iznad obavezne rezerve je veći od pola milijarde KM", rekao je Adžić.

On je naglasio da je ova akvizicija jedan od strateških koraka u poslovanju Nove banke.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo trgovine i turizma RS, 02.03.2022.

Naslov: Redakcija