Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O KONTROLI I OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANA, DUHANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE: Federalni delegati odbili da se izjasne o zakonskoj kontroli pušenja

07.03.2022.


Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nisu se izjasnili o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ovo je učinjeno na prijedlog većine članova Kluba Hrvata. Delegat HDZ-a Ivo Tadić je kao razlog zašto je ovo predloženo istakao to da je prisutno tek više od 30 delegata te da većina delegata treba preuzeti odgovornost prilikom izjašnjavanja, a ne samo oni koji su danas prisutni na sjednici.

Međutim, ovom prijedlogu su se protivili pojedini delegati insistirajući na tome da se danas izjašnjava. Potom je predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ) pozvao na konsultacije koje su trajale nekoliko minuta.

Martinović je nakon konsultacija predložio delegatima da se o prijedlogu ovog zakona izjašnjavaju na sljedećoj sjednici. Kao razlog zašto se odlučio na ovaj prijedlog je naveo bojazan da zakon neće biti usvojen. Delegat Damir Marjanović je izjavio da smatra da je pravi razlog za ovaj prijedlog to što postoji mogućnost da neće biti usvojeni amandmani, a ne zakon. Delegati iz reda hrvatskog naroda su među predlagačima amandmana.

No, većina delegata je podržala Martinovićev prijedlog. Prema riječima predsjedavajućeg, izjašnjavanje bi trebalo biti na sjednici koja će biti održana za 15 dana. Poručio je da izjašnjavanje više neće biti prolongirano.

Ako je suditi prema današnjoj parlamentarnoj raspravi, ovaj zakon bi trebao biti usvojen. Predstavnički dom Parlamenta FBiH ga je usvojio 26. maja prošle godine.

Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje bi pušenje bilo zabranjeno u javnom zatvorenom prostoru, što se odnosi i na ugostiteljske objekte, javni prijevoz i vozila u kojima se nalaze maloljetne osobe. Za fizičke osobe predviđena kazna iznosi 100 KM, dok se za pravne osobe predviđa kazna do 5.000 KM.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 04.03.2022.

Naslov: Redakcija