Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI INSTITUCIJA ZA EDUKACIJU NOSILACA PRAVOSUDNIH FUNKCIJA IZ BOSNE I HERCEGOVINE, CRNE GORE I REPUBLIKE SRBIJE

07.03.2019.


U Centru za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) u Federaciji BiH potpisan je Sporazum o saradnji institucija za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Riječ je o dokumentu koji će služiti kao osnov saradnje između institucija koje se bave obukom nosilaca pravosudnih funkcija u regionu.

Namjera je da se kroz analizu i primjenu zakonskih i podzakonskih normi, doprinese jačanju profesionalnog, nezavisnog, nepristrasnog i efikasnog obavljanja sudijske i tužilačke funkcije u skladu s međunarodnim dokumentima, kao i nastavku reformi pravosudnih sistema na nacionalnim nivoima.

Ovim se iskazuje i spremnost da se zajedničkim naporima ubrza ulazak u Evropsku uniju.

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH, izrazio je zadovoljstvo što se ovakav regionalni projekat realizuje u Sarajevu.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore Senka Danilović ocijenila je da se na ovaj način saradnja Sarajeva, Beograda, Banjaluke i Podgorice podiže na još veći nivo.

"Građani s pravom očekuju da sudije budu objektivne, nepristrasne, a garancija i preduslov jeste znanje. Edukacija nije više samo pogodnost nego i neophodnost", rekla je Danilović.

Direktor Pravosudne akademije Republike Srbije Nenad Vujić također ističe dobru saradnju sa centrima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

"Mi smo i do sada imali dobru saradnju, ali ona će sa potpisivanjem ovog sporazuma biti još intenzivnija. Ključno u pravosuđu su stručnost, integritet i efikasnost, i jedino ta tri stuba su osnov za nezavisno pravosuđe", zaključio je Vujić.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 05.03.2019.

Naslov: Redakcija