Zastava Srbije

IZVJEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA O BIH: Korupcija u institucijama najveći problem u BiH. Ukazano je i na slučajeve prekoračenja sile policajaca prema građanima, fizičko maltretiranje zatvorenika i nezadovoljavajuće stanje i pretrpanost zatvora

07.03.2017.


Korupcija u institucijama vlasti još je najveći problem BiH, koji doprinosi nastavku političke i ekonomske stagnacije, navedeno je u izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava i sloboda u svijetu.

U izvještaju je navedeno da BiH ima zakone, ali ih vlasti ne sprovode niti problem korupcije shvataju ozbiljno.

- Funkcioneri često učestvuju u koruptivnim djelima nekažnjeno, a korupcija je raširena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama - navedeno je u izvještaju koji ima sedam poglavlja u kojima je detaljno analizirano stanje u pogledu ljudskih prava, slobode govora i medija i ostalih važnih segmenata demokratskog društva.

Ukazano je i na slučajeve prekoračenja sile policajaca prema građanima, fizičko maltretiranje zatvorenika i nezadovoljavajuće stanje i pretrpanost zatvora.

Stejt department je istakao da zakoni u BiH garantuju svim medijima slobodu, ali da i dalje dolazi do napada na novinare, te da su tri javna servisa suočena sa finansijskom nestabilnošću i da popuštaju političkim pritiscima.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 06.03.2017.

Naslov: Redakcija