Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NACRT KODEKSA PONAŠANjA POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS: Predviđeno je da poslanici tokom zasjedanja ne smiju stajati okrenuti leđima predsjedništvu Skupštine niti koristiti novine, mobilne telefone i druge uređaje na način koji može da ometa skupštinsko zasjedanje. Narodni poslanik ne smije koristiti izraze i riječi kojima vrijeđa ili omalovažava drugog i drugačijeg, niti prekidati drugog govornika za vrijeme izlaganja. Za svako nepoštovanje kodeksa predviđene su tri mjere, u zavisnosti od stepena povrede. Kodeks predviđa izricanje usmene opomene, novčane kazne i javne opomene sa objavljivanjem u sredstvima javnog informisanja

07.03.2017.


Dugo očekivani kodeks ponašanja poslanika u Narodnoj skupštini RS mogao bi ugledati svjetlost dana do kraja marta mjeseca, nakon čega će poslanici imati na raspolaganju dvije opcije - da poštuje pravila ili da snose odgovornost za nepristojno ponašanje u najvišoj zakonodavnoj instituciji.

Konačni tekst Nacrta kodeksa i Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Narodne skupštine RS trebalo bi da ove sedmice dođu na dnevni red sjednice Zakonodavnog odbora Narodne skupštine.

- Oba teksta će, nakon toga, biti dostavljena kolegijumu Narodne skupštine u prijedlogu dnevnog reda prve naredne sjednice - ukazali su u Narodnoj skupštini.

Cilj kodeksa je, kako je navedeno u njegovoj radnoj verziji, očuvanje i afirmacija ugleda narodnih poslanika i jačanje povjerenja građana u parlament. Radnom verzijom je predviđeno da poslanici tokom zasjedanja ne smiju stajati okrenuti leđima predsjedništvu Skupštine niti koristiti novine, mobilne telefone i druge uređaje na način koji može da ometa skupštinsko zasjedanje. Narodni poslanik ne smije koristiti izraze i riječi kojima vrijeđa ili omalovažava drugog i drugačijeg, niti prekidati drugog govornika za vrijeme izlaganja.

Za svako nepoštivanje kodeksa predviđene su tri mjere, u zavisnosti od stepena povrede. Kodeks predviđa izricanje usmene opomene, novčane kazne i javne opomene sa objavljivanjem u sredstvima javnog informisanja. Novčana kazna je jednokratna iz iznosi smanjenje plate za deset ili naknade koju prima poslanik do 30 odsto. Prijava se podnosi u pisanoj formi sa obrazloženjem kojim se ukazuje na povredu kodeksa, a predviđeno je da ne može biti podnesena anonimna prijava.

Za sprovođenje i praćenje kodeksa i izricanja mjera nadležan je etički odbor. Njega čine predsjednik parlamenta RS i po dva poslanika iz vladajućih i opozicionih stranaka. Poslanik može uložiti žalbu kolegijumu parlamenta na izrečene mjere, a odbor je obavezan da posao završi u roku od 30 dana.

Za razliku od kodeksa ponašanja poslanici smatraju da će više zamjerki biti prilikom usvajanja poslovnika o radu Narodne skupštine.

Lakše povrede kodeksa:

 • tri neopravdana izostanka
 • neprimjereno ponašanje
 • korišćenje mobilnog telefona kojim se ometa tok sjednice
 • razgovor koji ometa tok sjednice
 • neprimjereno odijevanje

Teže povrede:

 • prekidanje govornika ili narušavanje toka sjednice na drugi način
 • vrijeđanje i/ili omalovažavanje drugoga i drugačijeg
 • korišćenje ovlašćenja za direktne ili indirektne interese
 • kršenje finansijske discipline
 • nepoštovanje zaposlenih
 • davanje informacija koje nisu u skladu sa usvojenim stavovima Narodne skupštine i radnih tijela, osim onih koji predstavljaju njegov lični stav

IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Vedrana Kulaga, 06.03.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772