Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

KAŠNJENJE U PRIMJENI SSP-A ZBOG NEAŽURNOSTI ADMINISTRACIJE: Evropska komisija uvjerava da će sistem tarifnih kvota, kada bude uspostavljen, imati retroaktivno dejstvo od 1. februara, te da će svim izvoznicima iz BiH u EU kojima nije odobren preferencijalni režim, naplaćene carine biti u cijelosti refundirane

07.03.2017.


Evropska komisija obavijestila je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da je došlo do kašnjenja u primjeni adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ zbog neblagovremene izmjene odgovarajućih uredbi komisije, te da će im za ovo ažuriranje biti potrebno još dva mjeseca.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je, uz izvinjenje zbog propusta, od Evropske komisije dobio uvjeravanja da će sistem tarifnih kvota, kada bude uspostavljen, imati retroaktivno dejstvo od 1. februara, te da će svim izvoznicima iz BiH u EU kojima nije odobren preferencijalni režim, naplaćene carine biti u cijelosti refundirane.

Grešku evropske administracije neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. februara kada su naplaćivane carine u punom iznosu, iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila bescarinski izvoz 500 tona ribe, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 06.03.2017.

Naslov: Redakcija