Zastava Srbije

USTAVNOPRAVNA KOMISIJA PSBIH: Bez saglasnosti o ocjeni ustavnosti tri člana Zakona o proglašenju 25. novembra, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine

07.03.2017.


Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije postigla saglasnost o zahtjevu Ustavnog suda BiH da se izjasni o zahtjevu poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti tri člana Zakona o proglašenju 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut je rekao da ukoliko Ustavnopravna komisija ili bilo koje tijelo van Ustavnog suda zauzme stav o tome da li je zahtjev podnesen od ovlaštenog predlagača ili bilo šta slično "mi ulazimo u dopustivost samog predmeta".

"Mi nemamo kapacitet niti ovlasti da odlučujemo o dopustivosti. Ustavni sud je taj koji će u svojoj odluci odlučivati, između ostalog, i o tome da li je zahtjev podnesen od ovlaštenih predlagača, tako da taj prijedlog zaključka ne mogu podržati", istaknuo je Arnaut.

Sugerirao je da Ustavni sud obavijeste da je Komisija razmatrala zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje i da, "ili da nema jedinstven stav ili da ostavlja Ustavnom sudu BiH da donese odluku o ovom pitanju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima".

Nakon diskusije zaključeno je da Komisija nije uspjela doći do jedinstvenog stava o ovom pitanju.

Poslanici skupštinske većine u Republici Srpskoj početkom decembra prošle godine uputili su Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti triju članova Zakona o proglašenju 25. novembra, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 06.03.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija