Zastava Srbije

DOSTUPAN GRAĐANSKI VODIČ KROZ BUDŽET REPUBLIKE SRPSKE ZA 2023. GODINU

07.02.2023.


Ministarstvo finansija Republike Srpske obavještava javnost da je izrađena brošura “Građanski vodič kroz Budžet Republike Srpske za 2023. godinu", koja se u elektronskom obliku može preuzeti na portalu Vlade Republike Srpske - link.

Ministarka finansija, Zora Vidović, izjavila je da je cilj donošenja ovog dokumenta upoznati građane sa zakonskim i finansijskim okvirima za usvajanje Budžeta, procedurama za donošenje i samom strukturom budžeta, uključujući način prikupljanja budžetskih sredstava, kao i njihovu raspodjelu.

“Najveći dio budžetskih sredstava prikuplja se kroz naplatu poreza, te je obaveza Ministarstva finansija da građanima na jednostavan i razumljiv način pružimo informacije o prikupljanju i trošnju tog novca. Na taj način ćemo dati doprinos razumijevanju procesa upravljanja javnim finansijama i njegovom unapređenju", poručila je ovom prilikom ministarka Vidović.

Prilikom izrade Budžeta Republike Srpske, čiji okvir za 2023. godinu iznosi 5,4 milijarde KM, težilo se pravičnoj raspodjeli budžetskih sredstava u skladu sa trenutnim ekonomskim kretanjima, uz istovremeno održanje stabilnosti javnih finansija Republike Srpske. Najznačajniji izdaci, obrazloženi detaljno u “Građanskom vodiču kroz Budžet Republike Srpske za 2023. godinu", su usmjereni na podršku stanovništvu i podsticajne mjere privredi i poljoprivredi.


IZVOR: Ministarstvo finansija RS, 03.02.2023.

Naslov: Redakcija